Την υπόθεση Κασόγκι συζήτησαν Τραμπ-Μακρόν - Αντιδρά και ο Καναδάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 10:26 Την υπόθεση Κασόγκι συζήτησαν Τραμπ-Μακρόν - Αντιδρά και ο Καναδάς

Στον γιο του δολοφονημένου σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τηλεφώνησαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αμφότεροι επικοινώνησαν με τον Σάλαχ Κασόγκι, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κατά την ίδια πηγή, ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, γνωστός δημοσιογράφος που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, πέθανε κατά τη διάρκεια ενός «καβγά» μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Επί δύο εβδομάδες, διέψευδαν ότι γνώριζαν τι του συνέβη ή ότι ευθύνονταν για την εξαφάνισή του.

Η υπόθεση προκαλεί και διεθνείς αντιδράσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν επίσης για «μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων «της κατάστασης στη Συρία», καθώς και της απόφασης του Τραμπ οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω του σάλου για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη, ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί «να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα», εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται «η Σαουδική Αραβία».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων, ο Τριντό απάντησε ότι στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων.

«Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφτεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.

Οι κανόνες που εφαρμόζονται στον Καναδά όσον αφορά τις πωλήσεις υλικού για στρατιωτική χρήση προβλέπουν την επιβολή περιορισμών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας προορισμού του υλικού, ενώ απαγορεύουν ρητώς τη χρήση του εναντίον αμάχων.

Η Οτάβα είχε εκφράσει πέρυσι την ανησυχία της για την ενδεχόμενη χρήση αυτών των ελαφριών τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα της δεν θα εγκρίνει εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τηλεοπτική εκπομπή στην οποία μίλησε ο Τριντό, που έχει την υψηλότερη θεαματικότητα στο Κεμπέκ, μαγνητοσκοπήθηκε δύο ημέρες πριν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδεχθούν εντέλει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πράγματι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ υπογράμμισε το Σάββατο ότι οι εξηγήσεις που έδωσε το Ριάντ για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου δεν είναι «αξιόπιστες» και ζήτησε να διενεργηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα.

Η σχέση του Καναδά με τη Σαουδική Αραβία διέρχεται κρίση τους τελευταίους μήνες. Το Ριάντ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απέλαση του καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του δικού του, όπως και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συναλλαγής με την Καναδά ή επένδυσης στη χώρα αυτή, μετά την καταγγελία από την Οτάβα των συλλήψεων σαουδαράβων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter στην αραβική γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση