Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 14:41 Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Σφόδρα αρνητική ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην προαναγγελία της Ελλάδας ότι θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καθώς το πρωί κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης.

Μετά τη συνάντηση, σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών Τσίπρα, σχετικά με τα σχέδια για την σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου και οι δύο χώρες έχουν κοινές ακτές.Η διακήρυξη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 εμπεριέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση στο πλαίσιο αυτό και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως «οι απόψεις αλλά και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με το θέμα διαβιβάστηκαν επίσης στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Το πρωί, ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δ'ηλώσε ότι «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι με τη απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης του 1995 η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με «στρατιωτικές ενέργειες», αν η τελευταία αποφασίσει να εφαρμόσει την Σύμβαση για το νέο Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

thetoc.gr