Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δολοφονία Κασόγκι: «Η χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών» λέει ο Τραμπ!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 00:19 Δολοφονία Κασόγκι: «Η χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών» λέει ο Τραμπ!

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε σύμφωνα με όλα τα… δυτικά ΜΜΕ μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

«Είχαν εξ αρχής ένα πολύ κακό σχέδιο, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα και η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Όποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα νομίζω ότι έχει μπλέξει και θα έπρεπε να έχει μπλέξει«, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε εξάλλου «πολύ σκληρό» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα για την υπόθεση αυτή. Όπως είπε, προτού να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα του Τούρκου ομολόγου του, θέλει προηγουμενως να δει όλα τα γεγονότα.

Ο Τραμπ έχει στείλει στην Τουρκία τη διευθύντρια της CIA για να συζητήσει το θέμα και είπε ότι αναμένει σύντομα μια έκθεση για την υπόθεση του Κασόγκι.

Κασόγκι

Ο Κασόγκι, ο Τριντό και τα… όπλα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε σήμερα «εξαιρετικά δύσκολη» την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τριντό εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.

«Εξετάζουμε τις επιλογές μας«, είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Λυπούμαστε για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι (…) Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά» για το τι συνέβη, σημείωσε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε «μη αξιόπιστες» τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια «έρευνα εις βάθος».

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Τριντό είπε ότι η αποζημίωση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του.

Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

πηγή: newsit.gr