Η Ρωσία στηρίζει τη Σαουδική Αραβία σε πολιτιστικό επίπεδο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 09:54 Η Ρωσία στηρίζει τη Σαουδική Αραβία σε πολιτιστικό επίπεδο

Σε επίδειξη υποστήριξης - σε πολιτιστικό επίπεδο - της Σαουδική Αραβίας προχώρησε η Ρωσία παρά την, προ ημερών, αμφιλεγόμενη εξέλιξη της εξαφάνισης και δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Την Τρίτη, στο «Νταβός στην έρημο» του πρίγκηπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, εκτέθηκαν έργα του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι, δάνεια του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης. Είναι προπομπός μεγάλης έκθεσης έργων του Καντίνσκι στο βασίλειο, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

   Η κίνηση έγινε ενώ πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλων χωρών αποχώρησαν από το πρότζεκτ του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου λόγω της υπόθεσης Κασόγκι. Μέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby's Ταντ Σμιθ, ακύρωσε τη συμμετοχή του σε πάνελ όπου θα μιλούσε μαζί με τον διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ, Μιχαΐλ Πιοτρόβσκι. 

«Αρκετά έργα διάσημων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ρωσικού Μουσείου έχουν ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας» για την Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων (23 έως 25 Οκτωβρίου), όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Μουσείο. «Μια μεγάλης κλίμακας έκθεση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τον τίτλο "Καντίνσκι και Ρωσία", θα περιλαμβάνει έργα όχι μόνον των κλασικών της αφηρημένης τέχνης, αλλά και πίνακες σύγχρονων καλλιτεχνών οι οποίοι στα έργα τους εξελίσσουν τις ιδέες του Καντίνσκι».  

   Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, υποστηρίζει ότι στην έκθεση παρουσιάζονται πέντε έργα των Βασίλι Καντίνσκι και Πάβελ Φιλόνοφ. Μεταξύ αυτών, το «Μπλε Κορυφογραμμή» που ο Καντίνσκι ολοκλήρωσε τη χρονιά της Οκτωβριανής Επανάστασης και το «Νίκη κατά της Αιωνιότητας» που ο Φιλόνοβ ζωγράφισε τα χρόνια 1920 και 1921.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση