Αυλαία για την κατασκευή υπολογιστών στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 18:55 Αυλαία για την κατασκευή υπολογιστών στην Ευρώπη

Η ιαπωνική Fujitsu αποφάσισε να κλείσει το τελευταίο εργοστάσιό της στη Γερμανία, η οποία είναι και η τελευταία μονάδα παραγωγής PC στην Ευρώπη.

Το κλείσιμο της τελευταίας μονάδας παραγωγής υπολογιστών στη Γερμανία ανακοίνωσε η εταιρία υψηλής τεχνολογίας Fujitsu, που είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως για τα κλιματιστικά της. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό κατασκευαστή, η παραγωγή θα μεταφερθεί από το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας στην Ιαπωνία. Με την απόφαση αυτή δεν κλείνει μόνο το τελευταίο εργοστάσιο κατασκευής υπολογιστών στη Γερμανία, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Το «λουκέτο» θα μπει μέχρι το αργότερο τα τέλη του 2020 και αφορά 1.500 εργαζόμενους στο Άουγκσμπουργκ και 300 συνεργάτες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Παράλληλα η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε ότι διευρύνει τον επικερδή τομέα της παροχής υπηρεσιών, στο οποίο εργάζονται περίπου 10.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας. Στο τελευταίο εναπομείναν εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη η Fujitsu κατασκευάζει PC, Laptop και μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Ο τομέας κατασκευής υπολογιστών βρίσκεται σε υποχώρηση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν απομείνει μόλις τρεις αμερικανοί κατασκευαστές -η Apple, η Dell και η HP- ενώ όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται στην ανατολική Ασία. Εκτός από την Fujitsu στην Ιαπωνία, υπάρχουν ακόμα η Asus και Acer στην Ταϊβάν, η Lenovo στην Κίνα και οι Samsung και LG στη Νότια Κορέα. Στη Γερμανία η Siemens, παλαιότερα «συμπαίκτης» της Fujitsu στην κατασκευή των υπολογιστών Fujitsu-Siemens, έπαψε να υφίσταται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Αδυσώπητος ο ανταγωνισμός στην αγορά υπολογιστών

Ο διεθνής ανταγωνισμός στην αγορά υπολογιστών είναι αδυσώπητος και τα περιθώρια κέρδους πενιχρά. Παράλληλα τα PC θεωρούνται πλέον είδος προς εξαφάνιση, όπως αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια η συνεχής μείωση στις πωλήσεις. Η αμερικανική εταιρία συμβούλων της βιομηχανίας υπολογιστών IDC αναμένει ότι ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οριακά οι πωλήσεις Notebook, θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις tablet.

H Fujitsu απασχολεί διεθνώς 140.000 εργαζόμενους, από τους οποίους σχεδόν 5.500 στη Γερμανία. Εκτός από την μονάδα παραγωγής στο Άουγκσμπουργκ, πολλοί εργάζονται σε μικρότερες αντιπροσωπείες εξυπηρέτησης πελατών που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.

Η απόφαση της Fujitsu να κλείσει και το τελευταίο της εργοστάσιο στη Γερμανία είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην έδρα της ιαπωνικής εταιρίας στο Τόκιο. Από εδώ και στο εξής θα δοθεί περισσότερο βάρος σε πληροφοριακά συστήματα προσαρμοσμένα ειδικά στις ανάγκες επαγγελματιών πελατών.

 thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση