Επτά ώρες κατέθετε ο Ντ. Τουσκ για το σκάνδαλο με εταιρεία-πυραμίδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 20:38 Επτά ώρες κατέθετε ο Ντ. Τουσκ για το σκάνδαλο με εταιρεία-πυραμίδα

Ο Ντ. Τουσκ κατέθετε επί επτά ώρες σε εξεταστική επιτροπή της πολωνικής βουλής για μια παλιά υπόθεση πυραμίδας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας (2007-2014) Ντόναλντ Τουσκ, παρέμεινε επί επτά και πλέον ώρες στην πολωνική βουλή, καθώς είχε κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο μια εταιρείας πυραμίδας, που λειτούργησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το πολωνικό πρακτορείο PAP.

Η πρόεδρος της επιτροπής Μαλγκοζάτα Βάσσερμαν μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τουσκ και ο έλεγχος που ασκούσε στα υπουργεία και τις υπηρεσίες είχαν ως συνέπεια να “ χαθούν 850 εκατομμύρια ζλότι, και 18 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους”.

“ Το επιχείρημα ότι δεν έλεγχα τις υπηρεσίες, δείχνει κατά την άποψη μου, στην ουσία το αδιέξοδο της επιτροπής, επειδή το πρωταρχικό της επιχείρημα ήταν ότι φέρω την ευθύνη για όλη αυτή την υπόθεση”, δήλωσε ο Τούσκ.

Η εταιρεία Amber Gold ιδρύθηκε στις αρχές του 2009, προτείνοντας τότε στους πελάτες της να επενδύσουν σε χρυσό με την προοπτική να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τα επιτόκια, που υπερέβαιναν κατά πολύ τα τραπεζικά επιτόκια. Το 2012 η εταιρεία χρεοκόπησε, χωρίς να δώσει μερίσματα στους περίπου 19 χιλιάδες πελάτες της, ούτε να επιστρέψει τις καταθέσεις τους. Με βάση τους υπολογισμούς της εξεταστικής επιτροπής χιλιάδες Πολωνοί καταθέτες έχασαν τότε από την υπόθεση αυτή 851 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια).

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση