Σκόπια: Κρατάει την ανάσα του ο Ζάεφ - Στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τροπολογίες αλλαγής του Συντάγματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 17:16 Σκόπια: Κρατάει την ανάσα του ο Ζάεφ - Στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τροπολογίες αλλαγής του Συντάγματος

Κρίσιμο τριήμερο στα Σκόπια όπου ξεκίνησε η συζήτηση για τις συνταγματικές τροπολογίες στη βάση της Συμφωνίας Ζάεφ - Τσίπρα.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στα Σκόπια εξετάζει από την Τετάρτη (7.11.2018) τα προσχέδια των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της σκοπιανής Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για να ψηφίσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες του Συντάγματος.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η 3η και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της.

Αυτές θα αφορούν το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια.

Η 3η φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 δηλ. 80 βουλευτές στους 120.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εκτίμησε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας θα ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση