Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια -Τουλάχιστον 23 νεκροί, κινδυνεύει το Μαλιμπού

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 17:37 Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια -Τουλάχιστον 23 νεκροί, κινδυνεύει το Μαλιμπού

Ερείπια που καπνίζουν και καμένα οχήματα: οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους και καταστρέψει χιλιάδες σπίτια στην Καλιφόρνια, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο τις φλόγες λόγω των επίμονων σφοδρών ανέμων που συνδυάζονται με την ξηρασία.

 

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους σε μια εκτεταμένη περιοχή κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα αυτής της δυτικής Πολιτείας των ΗΠΑ, και στο διάσημο θέρετρο του Μαλιμπού.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις δύο άκρες της Πολιτείας: στην κομητεία Μπατ (βόρεια), όπου μαίνεται η μεγαλύτερη εστία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, και γύρω από το Λος Άντζελες και το Μαλιμπού (νότια).
Στον βορρά, 14 πτώματα βρέθηκαν χθες Σάββατο, ανεβάζοντας σε 23 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά «Camp Fire», σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπατ, τον Κόρι Ονία.

Ενισχυόμενη από σφοδρούς ανέμους, αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη και έγινε η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια, καθώς έχει καταστρέψει περισσότερα από 6.700 κτίρια -ανάμεσα στα οποία ένα νοσοκομείο και κατοικίες- στην Παραντάις, μια πόλη 27.000 κατοίκων βόρεια του Σακραμέντο. Συνολικά 52.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπουςΟι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους

Τρεις εβδομάδες

Οι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στη ζώνη αυτή.

Η πυρκαγιά έχει προς το παρόν κάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα και δεν ελέγχεται παρά σε ποσοστό 20%, σύμφωνα με την Cal Fire, την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια. Έχουν τραυματισθεί 3 από τους περισσότερους από 3.200 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί.

Σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων γύρω από την Παραντάις, ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει από τον καπνό. Στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα. Οι στύλοι του ηλεκτρικού είναι επίσης καμένοι.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, τοπικοί υπεύθυνοι του ηλεκτρικού δικτύου είπαν στις αρχές της Καλιφόρνια πως είχε σημειωθεί βλάβη κοντά στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις τελετές της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, δέχθηκε επικρίσεις αφού ενοχοποίησε το Σάββατο στο Twitter την «τόσο κακή» διαχείριση των δασών και απείλησε να κόψει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, αν δεν βελτιωθεί.

Οι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στη ζώνη αυτήΟι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στη ζώνη αυτή

Το μήνυμα αυτό ήταν «αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης, άτοπο και ταπεινωτικό για όλους αυτούς που υποφέρουν, όσο και για τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Μπράιαν Ράις, επικεφαλής του συνδικάτου των πυροσβεστών της Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα εσφαλμένο» τον ισχυρισμό του προέδρου περί κακοδιαχείρισης των δασών.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «οι καρδιές μας είναι μαζί μ' αυτούς που πολεμούν τις φωτιές», καθώς και με αυτούς που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και με τις οικογένειες των θυμάτων. Όμως σήμερα έγραψε και πάλι: «με μια κατάλληλη διαχείριση του δάσους, μπορούμε να σταματήσουνε την καταστροφή που πλήττει διαρκώς την Καλιφόρνια».

Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν στο Μαλιμπού

Στη Νότια Καλιφόρνια μαίνονται άλλες πυρκαγιές, η κύρια από τις οποίες βόρεια του Λος Άντζελες και μία άλλη στην κομητεία Βεντούρα, κοντά στο Θάουζεντ Όουκς, εκεί όπου ένας πρώην στρατιωτικός άνοιξε πυρ το βράδυ της Τετάρτης σε μπαρ της πόλης σκοτώνοντας 12 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει.

Περίπου 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όλοι οι κάτοικοι του Μαλιμπού, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου ζουν πολλές διασημότητες, πήραν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Πολλές διασημότητες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν ή η Αλίσα Μιλάνο, αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Στη Νότια Καλιφόρνια μαίνονται άλλες πυρκαγιές, η κύρια από τις οποίες βόρεια του Λος Άντζελες και μία άλλη στην κομητεία ΒεντούραΣτη Νότια Καλιφόρνια μαίνονται άλλες πυρκαγιές, η κύρια από τις οποίες βόρεια του Λος Άντζελες και μία άλλη στην κομητεία Βεντούρα

Στο Μαλιμπού, δύο πτώματα βρέθηκαν στη ζώνη από την οποία πέρασε η πυρκαγιά «Γούλσεϊ», σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, όμως δεν είναι γνωστό αν ο θάνατός τους συνδέεται με την πυρκαγιά και η υπόθεση έχει ανατεθεί στο τμήμα ανθρωποκτονιών.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, η πυρκαγιά «Γούλσεϊ» έχει καταβροχθίσει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και έχει καταστρέψει τουλάχιστον 177 κτίρια. Χθες, Σάββατο, το βράδυ είχε τεθεί υπό έλεγχο μόνο κατά 5%, σύμφωνα με την Cal Fire.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για το γύρισμα εκατοντάδων παραγωγών, μεταξύ των οποίων η σειρά «Westworld» του HBO.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για το γύρισμα εκατοντάδων παραγωγώνΗ πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για το γύρισμα εκατοντάδων παραγωγώ


Πηγή: iefimerida.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση