Σαουδική Αραβία: Ζητούν τη θανατική ποινή για πέντε από τους δολοφόνους του Κασόγκι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 17:08 Σαουδική Αραβία: Ζητούν τη θανατική ποινή για πέντε από τους δολοφόνους του Κασόγκι

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που είχαν σταλεί στην Κωνσταντινούπολη γι’ αυτό το σκοπό: να τον σκοτώσουν. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, βέβαια, οι δολοφόνοι ήταν… διαπραγματευτές για την επιστροφή του 59χρονου εξόριστου δημοσιογράφου στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία, όταν μετά από εβδομάδες αναγκάστηκε να παραδεχτεί το θάνατο του Κασόγκι, υποστήριξε πως επρόκειτο για… διαμάχη που πήγε στραβά. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο γενικός εισαγγελέας, που μίλησε για “αποτυχία” των “διαπραγματεύσεων” για τον επαναπατρισμό του Κασόγκι.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την εκτέλεση των πέντε από τους 11 υπόπτους για το θάνατο του Κασόγκι. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο εξόριστος δημοσιογράφος (σ.σ. ζούσε στις ΗΠΑ και δούλευε στην Washington Post) δολοφονήθηκε ύστερα από την αποτυχία των “διαπραγματεύσεων” για την επιστροφή του στο Ριάντ και ότι το πρόσωπο που διέταξε τη δολοφονία του ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών, ο οποίος είχε σταλεί στην Τουρκία για τον επαναπατρισμό του δημοσιογράφου.

Εμμένοντας στην επίσημη… γραμμή περί διαπραγματεύσεων που “στράβωσαν”, ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ-Σααλάν είπε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από πάλη με μια μοιραία δόση ναρκωτικού που του χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Επανέλαβε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα μέλη από τη διαμελισμένη σορό του Κασόγκι.

Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για πέντε πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι διέταξαν και διέπραξαν το έγκλημα και τις αρμόζουσες ποινές για τα υπόλοιπα πρόσωπα“, είπε χωρίς να κατονομάσει αυτούς τους πέντε.

πρίγκιπας Τζαμάλ Κασκόγκι

Σύμφωνα με τον αλ-Σααλάν, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να διακριβωθεί ο ρόλος τους στο έγκλημα.

Ο Αχμέντ Αλ Ασίρι, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, διέταξε να επιστρέψει ο Κασόγκι εκούσια ή με τη χρήση βίας, είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στον Σαούντ αλ-Καχτάνι, ανώτερο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις για τον ρόλο του στην υπόθεση. Ο Καχτάνι είχε συναντηθεί με την ομάδα που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για να “επαναπατρίσει” τον Κασόγκι πριν αυτή αναχωρήσει για την Τουρκία, προκειμένου να την ενημερώσει για τις δραστηριότητες του 59χρονου. Ο Καχτάνι έχει ήδη αποπεμφθεί από τις υπηρεσίες του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας απάλλαξε από κάθε… ευθύνη σε σχέση με την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι ο “MBS”, όπως είναι γνωστός ο μπιν Σαλμάν, δεν είχε γνώση της υπόθεσης.

Παράλληλα, η σαουδαραβική εισαγγελία ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να υπογράψει μια “ειδική” συμφωνία συνεργασίας που αφορά τις έρευνες για την δολοφονία του Κασόγκι.

Στόχος αυτής θα είναι να παραδοθούν στην Τουρκία τα συμπεράσματα της σαουδαραβικής έρευνας και να εξαχθούν από αυτήν “τα αποδεικτικά στοιχεία και οι σχετικές πληροφορίες που έχει στην κατοχή της. Η εισαγγελία δήλωσε ότι “αναμένει μια απάντηση”.

Η Τουρκία διά στόματος του ΥΠΕΞ της Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ριάντ είναι “θετικά αλλά ανεπαρκή”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com