Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό Barbaros

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 17:31 Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό Barbaros

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το Barbaros. Τις κινήσεις του παρακολουθεί η φρεγάτα «Ψαρά».

Την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να κάνει αισθητή η Άγκυρα και εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει από το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, όπως μεταδίδει ο «Πολίτης» της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Barbaros συνοδεύεται από τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» παρακολουθεί διακριτικά.

Την ίδια στιγμή, στο οικόπεδο 10 όπου έχει ξεκινήσει η γεώτρηση της ExxonMobil, βρίσκεται ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το Hellas Journal και τον Μιχάλη Ιγνατίου αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα θα κάνει παράπονα στις ΗΠΑ σχετικά με τις έρευνες της Exxon Mobil τις οποίες θεωρεί μονομερείς γιατί δεν ρωτήθηκε η τουρκική κυβέρνηση. Ο Πομπέο αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της κυβέρνησης Τραμπ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της. Επίσης έχει ζητηθεί από την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές, ενώ διαμηνύθηκε στην τουρκική κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόκληση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: politis

Προσαρμοσμένη αναζήτηση