Η μάνα - μετανάστης που έγινε σύμβολο κατά του Τραμπ [pics]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:30 Η μάνα - μετανάστης που έγινε σύμβολο κατά του Τραμπ [pics]

Οι φωτογραφίες της ενώ προσπαθεί, εν μέσω δακρυγόνων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, να απομακρύνει τα παιδιά της κάνουν το γύρο του κόσμου. Η μάνα μετανάστης από την Ονδούρα έγινε “το πρόσωπο της ημέρας”. Ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες που έφτασαν στα σύνορα. Ποτέ δεν περίμενε πως οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες θα χρησιμοποιούσαν δακρυγόνα κατά παιδιών. Κι όμως, το έκαναν.

Η Μαρία Λίλα Μέσα Κάστρο, 39 ετών, ξεκίνησε με το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική για τις ΗΠΑ. Ήλπιζε πως εκεί, μαζί με τη 13χρονη κόρη της Χάμι Μεχία Μέσα, τα πέντε ετών δίδυμα κοριτσάκια της Τσέιλι και Σάιρα και τα άλλα δυο παιδιά της, θα έβρισκε μια καλύτερη ζωή. Βρήκε δακρυγόνα τελικά.

Φωτογραφία Reuters

Όταν το καραβάνι έφτασε στο Μεξικό, η 39χρονη μητέρα και τα τρία της κορίτσια έμεινε μια εβδομάδα στην Τιχουάνα. Μετά, ξεκίνησαν για τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου έφτασαν την περασμένη Κυριακή. Ήθελε και ήλπιζε να της επιτραπεί να υποβάλει αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ.

Μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες, η 39χρονη γυναίκα και τα παιδιά της εμποδίστηκαν από τη μεξικανική αστυνομία. Διαδήλωσαν στα σύνορα. Κάποιοι θέλησαν να περάσουν με τη βία το φράκτη για να μπουν σε αμερικανικό έδαφος.

Τρεις κύλινδροι με δακρυγόνα εκτοξεύθηκαν από την αμερικανική πλευρά. Προσγειώθηκαν γύρω από τη Μέσα και τα παιδιά της. Το αφηγήθηκε η ίδια όταν πια είχαν τελειώσει όλα και είχε επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής στην Τιχουάνα.

«Το πρώτο που έκανα ήταν να αρπάξω τα παιδιά μου», εξήγησε. Η φωτογραφία στην οποία η γυναίκα φαίνεται να τρέχει κρατώντας από τα χέρια τις δίδυμες κόρες της και η 13χρονη κόρη της στο πλάι έχει προκαλέσει σάλο και οργισμένες αντιδράσεις από πολιτικούς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ — και όχι μόνο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

«Φοβήθηκα, νόμιζα ότι θα πεθαίναμε εξαιτίας του αερίου», παραδέχθηκε η Μέσα. Η 39χρονη έχει πέντε παιδιά. Ένα από αυτά, ένα αγοράκι, σχεδόν λιποθύμησε από τα δακρυγόνα. Η γυναίκα έπεσε και δυσκολεύτηκε να ξανασηκωθεί, καθώς πάσχιζε να πάρει ανάσα. Ένας νεαρός της έδωσε το χέρι, τη στήριξε για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

«Δεν το πιστεύαμε ότι θα έριχναν αυτές τις βόμβες αερίων εκεί όπου βρίσκονταν παιδιά, διότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Δεν ήταν σωστό, ξέρουν ότι είμαστε ανθρώπινα όντα, όπως κι αυτοί», είπε η Μέσα, μιλώντας σε ένα σημείο από όπου είναι ορατός ο φράκτης που υψώνεται ανάμεσα στην Τιχουάνα και τις ΗΠΑ, φτιαγμένος από χάλυβα που σκουριάζει.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Περίπου 5.200 μετανάστες, που διένυσαν το Μεξικό, έχουν κατακλύσει το κέντρο υποδοχής, ένα στάδιο την Τιχουάνα, και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές. «Ήρθα εδώ για έναν λόγο, κι αυτός είναι το ότι υπάρχει πολλή βία στην Ονδούρα», είπε η Μέσα, καθώς ένα από τα παιδιά της έπαιζε με ένα από τα άδεια δοχεία των δακρυγόνων που πέταξαν τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας τελωνείων και φύλαξης των συνόρων (CBP).

 

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στελέχη της CBP χτυπήθηκαν από αντικείμενα που πέταξαν μετανάστες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σκληρή στάση έναντι των μεταναστών και χθες δήλωσε ότι οι αρχές του Μεξικού θα όφειλαν να τους απελάσουν.

Η CBP θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα είναι οικονομικοί μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν το σημείο διέλευσης από την Τιχουάνα στο Σαν Ντιέγκο για αρκετές ώρες την Κυριακή. Ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει τα σύνορα τελείως.

«Αν κλείσουν τα σύνορα, ζητάω από τον θεό να μας ανοίξουν την πόρτα εδώ στην Τιχουάνα ή σε κάποια άλλη χώρα, να μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε σ’ εμένα και τα παιδιά μου», είπε η Μέσα.

Οργή και στο Μεξικό

Οι εικόνες της ντροπής έκαναν το γύρο του κόσμου. Οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες έριξαν δακρυγόνα σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού επέδωσε τη Δευτέρα στην αμερικανική κυβέρνηση διπλωματική νότα με την οποία ζητεί να διενεργηθεί «πλήρης έρευνα» για τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων, όπως αναφέρει, από τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ στη μεξικανική επικράτεια την Κυριακή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της μεξικανικής διπλωματίας.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση