Θύελλα για την σύλληψη της CFO του κινεζικού κολοσσού Huawei

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 09:45 Θύελλα για την σύλληψη της CFO του κινεζικού κολοσσού Huawei

Θύελλα αντιδράσεων μετά την σύλληψη από τις καναδικές αρχές της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei

Σημαντικές απώλειες στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο, μετά τη σύλληψη από τις καναδικές αρχές της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei, Ουάνγκζου Μενγκ προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ, γεγονός που τροφοδοτεί ανησυχίες για μια νέα αναζωπύρωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Την έντονη διαμαρτυρία της στις καναδικές αρχές εξέφρασε η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά. Η Μενγκ, μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Τζενγκφέι Ρεν, είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου. Η είδηση προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Η Huawei χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Η είδηση προκάλεσε βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού σημειώνει πτώση 1,7% ενώ απώλειες 2,52% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 21.369 μονάδες. Απώλειες 2,56% για τον δείκτη Hang Seng στις 26.132 μονάδες, κατά 1,5% υποχωρεί ο Shanghai Composite στις 2.609 μονάδες, κατά 1,9% ο CSI στις 3.190 μονάδες και κατά 1,54% ο Kospi στις 2.069 μονάδες, ενώ ο δείκτης ASX κινείται 0,22% χαμηλότερα στις 5.736 μονάδες.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση