Ρωσία: Σεφ μοιράζουν σούπες σε αστέγους στην Αγία Πετρούπολη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 16:27 Ρωσία: Σεφ μοιράζουν σούπες σε αστέγους στην Αγία Πετρούπολη

Λίγες ώρες παραπάνω στην κουζίνα περνά σχεδόν κάθε ημέρα ο σεφ Ρόμαν Ρεντμαν, για έναν σκοπό που δεν έχει ως στόχο το κέρδος. Κι αυτό γιατί μαγειρεύει ότι μπορεί για τους φτωχούς και τους άστεγους της πόλης.

Η παραδοσιακή σούπα με κρέας και λάχανο μπαίνει σε μεγάλα φλασκιά και μεταφέρεται από εθελοντές σε διάφορα σημεία στην πόλη όπου οι άνθρωποι περνάνε δύσκολα ή φυτοζωούν με μικρές κρατικές συντάξεις.

Στη συνέχεια διανέμεται δωρεάν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τρώνε και να αποθηκεύουν προμήθειες, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη μπορεί να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου.

«Μόνο χάρη σε αυτά επιβιώνω», δήλωσε ένας άνδρας αφού έφαγε τη σούπα που παρέλαβε από το πίσω μέρος ενός βαν ένα παγωμένο βράδυ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν σχεδόν 65.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι στη Ρωσία, όμως άλλοι λένε πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το βαν που μεταφέρει τις διατροφικές προμήθειες έχει ναυλωθεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Nochlezhka και σταματά σε τέσσερα σημεία στην πόλη σχεδόν καθημερινά, σερβίροντας σούπα και τσάι καθώς και γεύματα από εστιατόρια που συμμετέχουν στο εγχείρημα όπως το Holy Ribs, όπου εργάζεται ο Ρέντμαν, και άλλα όπως το Italia.

Η Nochlezhka είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους φτωχούς και τους άστεγους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Για τον Ρέντμαν, το να μαγειρεύει σούπα κάνει τη διαφορά για ανθρώπους που συχνά παίρνουν ελάχιστη κρατική ή κοινοτική βοήθεια.

«Τέτοιου είδους προγράμματα λείπουν από την πόλη, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα», λέει ο Ρέντμαν.

Φτώχεια και εξαθλίωση

Οι άνθρωποι που στέκονται στην ουρά για φαγητό έξω από το βαν δεν είναι μόνο άστεγοι, αλλά και συνταξιούχοι. Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι, δήλωσε πως η μισή από τη μηνιαία σύνταξή του, που ανέρχεται στα 9.000 ρούβλια, πηγαίνει στην αποπληρωμή ενός δανείου. «Και είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 4.500 ρούβλια (68 δολάρια ΗΠΑ), έτσι δεν είναι;» λέει.

Για έναν άλλον άστεγο που ονομάζει τον εαυτό του απλώς «ο δούκας», οι ζεστές σούπες και οι προμήθειες τον βοηθούν να βγάλει τον χειμώνα.

«Δεν μπορείς να μαγειρέψεις τίποτα στον δρόμο και η Nochlezhka βοηθάει με ζεστή σούπα και τσάι», είπε. «Τουλάχιστον μπορείς να φέρεις μαζί σου στο υπόγειο ένα μπουκάλι και να το βάλεις πάνω στο καλοριφέρ για να ξαναζεστάνεις το τσάι.»

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση