Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβολή επ’ αόριστον της ψηφοφορίας για το Brexit

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 19:37 Αναβολή επ’ αόριστον της ψηφοφορίας για το Brexit
«Αυτή είναι η σωστή συμφωνία», υποστηρίζει η Τερέζα Μέι

Την επ’ αόριστον αναβολή της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit, που επρόκειτο να γίνει αύριο, ανακοίνωσε επίσημα η Τερέζα Μέι, καθώς αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά», γνωστοποιώντας πως αυτή πιθανόν να διεξαχθεί και μετά τα Χριστούγεννα.

Η Μέι ανέφερε σε ομιλία της πως μολονότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για ορισμένα τμήματα της συμφωνίας για το Brexit, υπάρχει ευρεία ανησυχία σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» στην Ιρλανδία.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ενώ τόνισε πως η Βόρεια Ιρλανδία δεν επιθυμεί «σκληρό» σύνορο.

Το κοινοβούλιο πρέπει να ακούσει την Βόρεια Ιρλανδία, ανέφερε, και ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τους ομολόγους της.

Τόνισε πάντως πως «αυτή είναι η σωστή συμφωνία για το Brexit» που «τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι. «Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

Υπογράμμισε εξάλλου πως δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένο Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, ενώ απευθύνθηκε σε όσους τάσσονται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως αυτό θα προκαλούσε διχασμό στη Βρετανία.

«Να κυβερνήσει, αλλιώς να παραιτηθεί»

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει είτε να κυβερνήσει τη χώρα είτε να παραιτηθεί, προειδοποίησε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο στο κοινοβούλιο για το Brexit.

«Με τι ισοδυναμούν τα δύο χρόνια στα οποία η Τερέζα Μέι διαπραγματεύεται το Brexit; Με μια ακατόρθωτη συμφωνία την οποία το κοινοβούλιο θα απέρριπτε απερίφραστα, αν η πρωθυπουργός είχε το θάρρος να την αφήσει να φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που είναι επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.
«Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν (τον ηγέτη των Εργατικών) στην κυβέρνηση (...) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει είτε να κυβερνήσει είτε να παραιτηθεί», κατέληξε.

πηγή: news.gr