Bloomberg: Προβληματισμός από την κυβερνητική αστάθεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 17:32 Bloomberg: Προβληματισμός από την κυβερνητική αστάθεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ακόμη το Bloomberg αναφέρει πως αυτό η μη σταθερότητα προκαλεί μεγάλες αναταραχές στη Μέση Ανατολή και δημιουργεί προβλήματα και μέσα στην Ευρώπη με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg με τους ηγέτες της Γερμανίας και Βρετανίας να αποχωρούν, με τον Γάλλο πρόεδρο να γνωρίζει οδυνηρή ήττα από τα “κίτρινα γιλέκα” και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το αναδυόμενο κενό ηγεσίας στις εύρωστες δημοκρατίες φαίνεται να είναι ξαφνικά ιδιαιτέρως έντονο.’

«Δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, Άντερς Ράσμουσεν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν και στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ να έχουν περισσότερα περιθώρια για ελιγμούς, ενώ εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχει πλέον ενότητα στη Δύση. Το περιστατικό μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα τον περασμένο μήνα αποδεικνύει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει αυτό το κενό ηγεσίας.

Ο κ. Ράσμουσεν εκτιμά ότι ο πρόεδρος Πούτιν δοκίμαζε την αποφασιστικότητα της Δύσης και φαίνεται ότι η Ευρώπη απέτυχε σε αυτή τη δοκιμασία. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Δύση ως ιδέα δεν υφίσταται πλέον, ενώ επώδυνες μεταβολές φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ο διχασμός μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για το Ιράν, μεταξύ των αραβικών κρατών για το πώς να αντιμετωπίσουν το Ισλάμ, αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Δύσης σχετικά με το Κουρδικό και άλλα ζητήματα.

Επίσης, η έλλειψη ενός κοινού δυτικού οράματος σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι πολλές από τις αξίες της Δύσης δεν υπάρχουν πλέον.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση