Αλβανός ΥΠΕΞ: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χιμάρα δεν… ανήκουν σε ιδιώτες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 10:43 Αλβανός ΥΠΕΞ: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χιμάρα δεν… ανήκουν σε ιδιώτες

Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση της Αλβανίας. Παρά τις αντιδράσεις από την Ελλάδα, επιμένει πως τα σπίτια των Ελλήνων στη Χιμάρα θα γκρεμιστούν.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και έφτασε στο σημείο να πει ότι τα σπίτια των Ελλήνων που κατεδαφίζονται στη Χιμάρα, δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Ο Μπουσάτι μίλησε σε εκπομπή του καναλιού News24 και εκτός από τη Χιμάρα αναφέρθηκε και στο «τσάμικο».

Θέλοντας να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του πως η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χιμάρα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ μίλησε για απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης που δεν αφορά ιδιωτική περιουσία.

Η κυβέρνηση, είπε, θέλει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για fake news, επιμένοντας ότι τα σπίτια που θέλει να κατεδαφίσει η κυβέρνηση στη Χιμάρα δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας μίλησε επίσης για δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και κατηγόρησε τόσο τη χώρα μας όσο και τη Σερβία για στάσιμες θέσεις σαν «γρανίτη». Σύμφωνα με τον Μπουσάτι, σε ό,τι αφορά θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, Ελλάδα και Σερβία έχουν την ίδια στάση.

Αναφερόμενος δε στη δέσμευση, όπως είπε, της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση, βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για «τσάμηδες», επαναλαμβάνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί εδαφική διεκδίκηση την «τσαμουριά» αλλά ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Himara.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση