Παιχνίδια ΗΠΑ - Τουρκίας στη Συρία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 11:23 Παιχνίδια ΗΠΑ - Τουρκίας στη Συρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει νικητής στον πόλεμο κατά του ISIS και λέει ότι αρχίζει να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία. Μια ανακοίνωση που έρχεται σχεδόν μαζί με εκείνη για την πώληση πυραύλων Patriot στην Τουρκία.

Η παρουσία των Αμερικανών στη Συρία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξόπλιζαν του Κούρδους αντάρτες προκαλούσαν τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Η Τουρκία θεωρεί του Κούρδους της Συρίας παρακλάδι του PKK και σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να ισχυροποιηθούν με τις πλάτες των Αμερικανών, φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική περιοχή σε Συρία και Ιράκ η οποία θα εφάπτεται με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Τώρα όμως οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι ο πόλεμος κατά του ISIS για τον οποίο συμμάχησαν με τους Κούρδους έλαβε τέλος και πως αποσύρονται… Μια ανακοίνωση δια στόματος Τραμπ λίγες μέρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εισβάλει στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, περιοχές που ως τώρα δεν άγγιζε καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες δρούσαν πλάι-πλάι με τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Το ερώτημα τώρα είναι ποια ακριβώς είναι η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας και ταυτόχρονα ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσία, αλλά και του Ισραήλ.

Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στα “νώτα της”. Ήδη από την εισβολή και την κατάληψη της Αφρίν ο τουρκικός στρατός κατέχει μια θέση-κλειδί στη βόρεια Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας άλλωστε το δήλωσε και σήμερα Ξεκάθαρα, “έχουμε μπροστά μας τη Μαμπιτς και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη” δήλωσε.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση