Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 16:18 Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία

Στους 7.202 οι τραυματίες.

Στους 426 από 430 αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία. Στον προηγούμενο απολογισμό οι θάνατοι καταμετρήθηκαν χωριστά στις διάφορες επαρχίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλοεγγραφές νεκρών. Περίπου είκοσι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Αντίθετα οι αρχές διπλασίασαν στους 40.000 τον επίσημο αριθμό των εκτοπισμένων και κάνουν λόγο για 7.202 τραυματίες, ένας αριθμός που είναι επίσης πολύ αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό των τραυματιών (1.495).

Το τσουνάμι προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο στενό του Σοντ που χωρίζει τα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην ακτή.

Σύμφωνα με ειδικούς, η τραγωδία αυτή ήταν συνέπεια μιας έκρηξης του Ανάκ Κρακατόα, του «παιδιού» του μυθικού ηφαιστείου Κρακατόα, η οποία προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του ηφαιστείου και τη μετατόπιση όγκων νερού.

Η Ινδονησία αύξησε χθες το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο, η επανάληψη της δραστηριότητας του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο φονικό κύμα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

Σχεδόν 1.300 κατοικίες καταστράφηκαν από το τσουνάμι.

«Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην παραλία να αναζητήσουν αλλού μόνιμη κατοικία», δήλωσε στην Τζακάρτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Η ακτίνα της απαγορευμένης ζώνης γύρω από το Ανάκ διευρύνθηκε χθες στα πέντε χιλιόμετρα. Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά το τσουνάμι από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία έδειξαν πως ένα κομμάτι δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από το ηφαίστειο και έπεσε στη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ