Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Πούτιν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 14:30 Παρέμβαση Πούτιν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, μια προσπάθεια που όπως υποστηρίζει λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι υπενθύμισε τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με τη βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».

«Η χώρα μας αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, τη θεωρούσε ανέκαθεν ένα πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί προτεραιτότητά μας η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», επισημαίνει. 

Eίχε προηγηθεί δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ περί νομιμότητας της διαδικασίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη σε ένα νέο όνομα για την πΓΔΜ, αλλά θέτει ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθείται.

«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο (μεταξύ των δύο χωρών). Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: thetoc.gr