Brexit: Νίκη με οριακή διαφορά για την Τερέζα Μέι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 23:01 Brexit: Νίκη με οριακή διαφορά για την Τερέζα Μέι

Με μόλις 19 ψήφους (325 έναντι 306) η Μέι κέρδισε την ψηφοφορία στη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Πύρρειος νίκη για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέσα Μέι, η οποία κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης του βρετανικού κοινοβουλίου με 325 ψήφους υπέρ, έναντι 306 κατά της κυβέρνησης. 

Δήλωση της Μέι:

«… Είμαι ευχαριστημένη που αυτή η Βουλή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση απόψε.

Δεν παίρνω αψήφιστα αυτήν την ευθύνη. Και η Κυβέρνησή μου θα συνεχίσει το έργο της για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευημερία, να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας και να ενισχύσουμε την Ένωσή μας.

Και ναι, θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε προκειμένου να εκπληρώσουμε τη σοβαρή υπόσχεση που δώσαμε προς τους πολίτες αυτής της χώρας να υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι πάντως δήλωσε  ότι δεν προτίθεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το Brexit.

Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «no deal» αποχώρησης, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε:

«Όχι. Η πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα σαφής ότι οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού κι αυτή είναι να αποχωρήσουμε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου φέτος».

Επόμενα βήματα

Συναντήσεις από το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, προκειμένου, όπως σημείωσε η ίδια μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής της, να εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit.

«Έχουμε τώρα την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του κοινοβουλίου» είπε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

«Με αυτόν τον στόχο, πρότεινα μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του κοινοβουλίου και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Και θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από απόψε».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), πριν προχωρήσει σε συνομιλίες με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Προτού μπορέσουν να υπάρξουν θετικές συνομιλίες για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει ξεκάθαρα, μια και καλή, την προοπτική ενός καταστρεπτικού Brexit χωρίς συμφωνία, και το χάος που μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα αυτού", είπε ο Κόρμπιν στο κοινοβούλιο, λίγο μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης της Μέι, που είχαν καταθέσει οι Εργατικοί.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 τοπική ώρα στον απόηχο της συντριπτικής ήττας που υπέστη χθες για τη συμφωνία για το Brexit.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση