Δεν άντεξε τις φρικτές μνήμες! Ηλικιωμένη άρχισε τις… τσαντιές σε ηθοποιό ντυμένο ναζί!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 12:36 Δεν άντεξε τις φρικτές μνήμες! Ηλικιωμένη άρχισε τις… τσαντιές σε ηθοποιό ντυμένο ναζί!

Έζησε τη φρίκη της κατοχής των Ναζί. Και όταν είδε μπροστά της πάλι τις μαύρες στολές και τους στρατιώτες, δεν άντεξε και ξέσπασε. Μια συγκλονιστική στιγμή από την αναπαράσταση της απόβασης στο Άντσιο, στην Ιταλία.

Ήταν 22 Ιανουαρίου όταν έγινε η συμμαχική απόβαση στο Άντσιο της Ιταλίας. Με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από τη μάχη εκείνη, την περασμένη Κυριακή, στο Νετούνο, έξω από τη Ρώμη, έγινε η αναπαράσταση της συμμαχικής απόφασης. Μοιραία, κάποιοι έπρεπε να υποδυθούν τους ναζί. Κανείς δεν είχε σκεφτεί την αντίδραση ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη της κατοχής από τους Ναζί.

Μια από αυτούς και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η αντίδρασή της σε κάποιους μπορεί να φαντάζει αστεία. Είναι όμως, στην ουσία της, συγκλονιστική. Είναι η αντίδραση ενός ανθρώπου που 75 χρόνια μετά, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον τρόμο των όσων έζησε. Τη φρίκη του πολέμου.

Όταν λοιπόν η συγκεκριμένη γυναίκα είδε μπροστά της έναν από τους ηθοποιούς με τη στολή των ναζί, δεν άντεξε. Σήκωσε την τσάντα της και άρχισε να τον χτυπά, φωνάζοντας «να φύγετε, φύγετε από εδώ». Έτσι να βρεθεί στο Νετούνο, έξω από τη Ρώμη, όπου την Κυριακή έγινε η αναπαράσταση της απόβασης στο Άντσιο της Ιταλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μια από τις τελετές μνήμης και τις εκδηλώσεις που έγιναν.

Όταν είδε τα άρματα μάχης στους δρόμους του Νετούνο και στην πλατεία Μαντσίνι και τους ηθοποιούς ντυμένους Ναζί, η ηλικιωμένη γυναίκα δεν μπορούσε να αντιμετωπίζει τη συναισθηματική φόρτιση. Ξύπνησαν οι μνήμες από τον τρόμο που έσπερναν στα παράλια της Ρώμης τα άρματα μάχης των κατακτητών. Ξύπνησε ξανά ο τρόμος της κατοχής, όταν οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν στο έλεος των Ναζί και των Ιταλών φασιστών συμμάχων τους.

Η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν μια από τις κατοίκους της πόλης που έζησε την κατοχή των Ναζί. Θυμάται ακόμη το ρίγος που προκαλούσε ο θόρυβος της αρβύλας των Γερμανών στρατιωτών που περπατούσαν στους πλακόστρωτους δρόμους.

Κάπως έτσι, με την αγανάκτηση να πλημμυρίζει ξανά την ψυχή της, η ηλικιωμένη χτύπησε έναν από τους εθελοντές που υποδύονταν τους Γερμανούς με την τσάντα της.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση