Βενεζουέλα: Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως νόμιμο πρόεδρο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 20:29 Βενεζουέλα: Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως νόμιμο πρόεδρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές ο κ. Τραμπ προετοιμάζεται να ανακοινώσει την επίσημη στήριξη στον Γκουάιδο, προέδρου του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση Τραμπ θα έρθει εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, τόσο από τους κυβερνητικούς όσο και από την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα στη Βενεζουέλα, με αφορμή τις σημερινές πολιτικές διαδηλώσεις.

Αυτό ανακοίνωσε η αστυνομία στη Βενεζουέλα αλλά και μια ΜΚΟ με έναν ανήλικο 16χρονο να έχει τραυματιστεί θανάσιμα «από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης» στη λαϊκή συνοικία Κάτια, στο δυτικό τμήμα του Καράκας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio de Conflictividad Social (OVCS).

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ στη νότια Βενεζουέλα, που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης. Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση