Ο Γκουαϊδό δεν αποκλείει αμνηστία στον Μαδούρο αν αποχωρήσει από την εξουσία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 15:50 Ο Γκουαϊδό δεν αποκλείει αμνηστία στον Μαδούρο αν αποχωρήσει από την εξουσία

Απευθύνεται σε όλους- και στον στρατό- για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, εφόσον αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως απευθύνεται σε όλους, και στον στρατό, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα είναι μάλλον μοιρασμένη στη στήριξη των δύο ανδρών, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής να σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό και Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Κούβα και Βολιβία, μεταξύ άλλων, να παραμένουν στο πλευρό του Μαδούρο.

Μέχρι στιγμής, ο Νικολάς Μαδούρο έχει και την καταλυτική στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο, ενώ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ επεξεργάζεται σχέδιο για να κατευθύνει πόρους προς τον Γκουαϊδό και να αποκόψει τη χρηματοδότηση προς τον Μαδούρο.

Σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ισπανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Univision, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το BBC, ο Γκουαϊδό τόνισε πως η πρόκληση είναι η διασφάλιση ελεύθερων εκλογών και σύντομα. «Αλλά ζούμε σε μία δικτατορία» τόνισε.

«Κανείς δεν θέλει να ζει έτσι, όποια κι αν είναι τα πολιτικά του πιστεύω. Άνθρωποι χωρίς νερό για πέντε ή έξι μήνες στα σπίτια τους, χωρίς φάρμακα, χωρίς αρκετά χρήματα για να πάρουν τρόφιμα» είχε πει νωρίτερα στους Financial Times.

Συζητώντας πιθανή χορήγηση αμνηστίας στον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό είπε πως παρόμοια κίνηση είχε παίξει ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση της Χιλής. «Αυτές οι κινήσεις είναι στο τραπέζι για όλους όσοι είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη» τόνισε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό ΜΚΟ, οι νεκροί στις διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας στη Βενεζουέλα έχουν φτάσει τους 26.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση