Η Βενεζουέλα στα άκρα: Σε νέες διαδηλώσεις καλεί ο Γκουαϊδό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 11:28 Η Βενεζουέλα στα άκρα: Σε νέες διαδηλώσεις καλεί ο Γκουαϊδό

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση για νέες διαδηλώσεις, την Τετάρτη και το Σάββατο, εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο και υπέρ της προκήρυξης νέων, «ελεύθερων» εκλογών.

Εκφραζόμενος σε ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο πρόεδρος της Βουλής -- του μοναδικού θεσμού της Βενεζουέλας που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης -- κάλεσε να γίνει μια «ειρηνική» διαδήλωση την Τετάρτη με σκοπό να παραλύσει η χώρα και κατόπιν μια «μεγάλη εθνική και διεθνής κινητοποίηση» το προσεχές Σάββατο.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, και θα τον θεωρεί στο εξής αντιπρόσωπο του κράτους της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.

Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Γκουαϊδό, του προέδρου της Βουλής -- του μοναδικού θεσμού στη χώρα που ελέγχει η αντιπολίτευση -- να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018. Ο Γκουαϊδό εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ' όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Βέκιο είχε φύγει από τη Βενεζουέλα το 2014, μετά τη φυλάκιση του Λεοπόλδο Λόπες, άλλου ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση