Η πολιτική Τραμπ βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 09:57 Η πολιτική Τραμπ βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό

Ολική καταστροφή του εθνικού πάρκου Joshua Tree και σχεδόν πτώχευση του Smithsonian.

Τριάντα τέσσερις ημέρες κράτησε η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με το θέμα να μονοπωλεί ακόμα και τα ελαφρά τοκ σόους της Αμερικής, χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση και τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα πολλές εκπομπές οργάνωσαν εράνους, όπως η Έλεν Ντετζένερις, για να βοηθήσουν τους πολίτες που είχαν μείνει κυριολεκτικά …στο δρόμο και χωρίς εισόδημα.

Joshua Tree
Joshua Tree

Οι υπηρεσίες σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις θα επαναλειτουργήσουν μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, αλλά οι ζημιές που άφησαν είναι ανυπολόγιστες.

Σμιθσόνιαν μουσείο
Σμιθσόνιαν μουσείο

Στα θύματα αυτής της κρίσης βρίσκεται και το περίφημο εθνικό πάρκο Joshua Tree που παρέμεινε κλειστό με καταστροφικές συνέπειες.

Το ιστορικό πάρκο του Λος Άντζελες τις τελευταίες αυτές 34 ημέρες υπέστη καταστροφές που είχαν αποφευχθεί για χρόνια. Οι υπάλληλοι επέστρεψαν και αντιμετώπισαν τις πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει υποστεί, βρέθηκαν κυριολεκτικά σε μια κατάσταση χάους, με κατεστραμμένα δέντρα, γκράφιτι και ερειπωμένα μονοπάτια. Η μειωμένη φύλαξη και επίβλεψη αύξησε τους βανδαλισμούς, έτσι το πάρκο θα χρειαστεί όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Curt Sauer εκατοντάδες χρόνια για να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσαν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια του «Shutdown”. 

Joshua Tree
Joshua Tree

Οι υπάλληλοι αντίκρισαν μόνο εικόνες καταστροφής καθώς αυτοκίνητα και μηχανές επιδίδονταν σε αγώνες μέσα στο πάρκο ξεριζώνοντας δέντρα, με νυχτερινές καταλήψεις, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χρησιμοποίησαν το πάρκο ως κάμπινγκ αφήνοντας τόνους σκουπιδιών.

Τόνοι σκουπιδιών στο Joshua Tree
Τόνοι σκουπιδιών στο Joshua Tree

"Τα δέντρα του Joshua κόπηκαν πραγματικά για να φτιάξουν νέους δρόμους", πρόσθεσε ο Curt Sauer, ενώ ήδη εθελοντές οργάνωσαν μια καμπάνια «Shutdown the Shutdown for Joshua Tree National» για τη σωτηρία, τον καθαρισμό και την αποκατάστασή του. Το Joshua Tree δεν είναι το μόνο πάρκο που υπέστη ζημιές. Τα περισσότερα δημόσια πάρκα έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και όλοι πλέον απευθύνουν έκκληση για τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους με προσωπικό φύλαξης. 

Smithsonian
Smithsonian

Το Smithsonian, ο κύριος οργανισμός χρηματοδότησης τέχνης της χώρας, που υποστηρίζει εκατοντάδες καλλιτέχνες, μελετητές, προγράμματα μουσείων, εκπαίδευση τέχνης, βιβλιοθήκες και δημόσια έργα τέχνης στις ΗΠΑ βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής με το “shutdown”. Η ζημία που υπέστη τόσο το μουσείο όσο και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.

Smithsonian
Smithsonian

Τα 19 μουσεία (εκτός από τη γκαλερί Renwick, η οποία παραμένει κλειστή μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου), 9 ερευνητικά κέντρα και ο Εθνικός ζωολογικός κήπος, καθώς και η Εθνική Πινακοθήκη, άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στις 29 Ιανουαρίου,  αλλά μέχρι σήμερα έχουν χαθεί  45.000 επισκέπτες που απολαμβάνουν ημερησίως τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Μαζί με τα μουσεία παρέλυσαν και τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών των μουσείων. 

Joshua Tree
Joshua Tree

Τα μουσεία της Ουάσιγκτον είναι μια οικονομικά κινητήριος δύναμη καθώς στηρίζουν πάνω από 726.000 θέσεις εργασίας και συμβάλλουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως. 

To άδειο Smithsonian
To άδειο Smithsonian

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση