Συμβολική επίσκεψη Τσίπρα σε Αγιά Σοφιά και Σχολή της Χάλκης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 09:39 Συμβολική επίσκεψη Τσίπρα σε Αγιά Σοφιά και Σχολή της Χάλκης

Σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη δεύτερη μέρα του στην Τουρκία, έχει δύο επισκέψεις με τη δική τους σημασία.

Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο μνημείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδεχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά [φωτογραφίες - βίντεο]

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη δεύτερη μέρα του στην Τουρκία, προβλέπεται να προχωρήσει σε δύο επισκέψεις με τη δική τους συμβολική αξία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αγία Σοφία από τις 9:15. Πρώτη φορά εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται τον ιερό ναό της Κωνσταντινούπολης.

Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται λίγες μέρες μετά το περιστατικό όπου φανατικοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονταν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί. Σε μία ακόμα υψηλής συμβολικής αξίας κίνηση θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 11:00, καθώς θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971 και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν και η απάντηση του Τσίπρα

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέδειξε από την μακρά -κεκλεισμένων των θυρών- συζήτηση των δύο αρχηγών τα πολλά ανοιχτά θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές αλλά και την απόσταση που τις χωρίζει στην επίλυση αυτών. Κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στο θέμα των "8", ενώ στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης ζήτησε... ανταλλάγματα τις Μουφτείες της Θράκης.

Από τη μεριά του, ο έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση ότι σε ένα Κράτος Δικαίου οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. 

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που θύμιζε το περίφημο "ανατολίτικο παζάρι" και μάλιστα παρουσία των τηλεοπτικών καμερών προχώρησε χθες ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε να λυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη προκειμένου να συζητήσει την επαναλειτουργία της Χάλκης. 

"Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης τους απαντώ ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε το αίτημά του για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ενώ άφησε και αιχμές κατά της ΕΕ. "Μην δίνετε καταφύγιο σε φυγάδες" είπε χαρακτηριστικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανταπαντά ότι «θα σεβαστούμε τη δικαιοσύνη" και να θέτει από την πλευρά το ζήτημα της επικίνδυνης παραβατικότητας στο Αιγαίο.

“Να μην γίνει η Ελλάδα ασφαλής χώρα στην οποία καταφεύγουν φυγάδες τρομοκρατικών οργανώσεων” είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιστροφή των οκτώ αξιωματικών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επανέλαβε ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει αποφάσεις και η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις αυτές".

"Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα" είπε ο τούρκος πρόεδρος και προσέθεσε: "Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει".

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ερντογάν τόνισε πως θα πρέπει "να εκμεταλλευτούμε με καλό τρόπο τη διαδικασία, Να ορίσουμε ένα κοινό χάρτη και να αποσαφηνιστεί το τι και πως θα συζητηθούν τα πράγματα" και πρόσθεσε: "Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο". 

"Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής. Τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή" είπε από τη μεριά του ο έλληνας πρωθυπουργός. 

 

 

 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση