Ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: Ξινίλες, αποδοκιμασίες και ειρωνείες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 13:01 Ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: Ξινίλες, αποδοκιμασίες και ειρωνείες

Τα είχε όλα: από βλέμματα ξινίλιας της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προς τον Ντόναλντ Τραμπ, γκριμάτσες… αηδίας από τον Μπέρνι Σάντερς, ειρωνείες και συνθήματα, μέχρι και χειροκροτήματα ακόμη κι από αντιπάλους του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέχασε να μιλήσει για το αγαπημένο του θέμα, το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς, να ανακοινώσει νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και να τα βάλει με το Ιράν και την Κίνα. Η ομιλία άργησε κάποιες εβδομάδες αλλά πέρα από το παραπολιτικό του πράγματος, επί της ουσίας δεν προσέφερε τίποτα.

Φωτογραφία Reuters

Μαυροντυμένη Μελάνια, λευκοντυμένες… «σουφραζέτες»

Φυσικά, παρούσα (όπως και σχεδόν όλη η οικογένεια Τραμπ) στο Κογκρέσο ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Επέλεξε μαύρα ρούχα και κάθισε στα θεωρία, χειροκροτώντας συχνά τον σύζυγό της.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Μια από τις εικόνες που έκαναν αίσθηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών που εμφανίστηκαν στην αίθουσα του Κογκρέσου ντυμένες στα λευκά. Το έκαναν για να τιμήσουν τις σουφραζέτες και τα 100 χρόνια του κινήματος. Και η εικόνα τους δίπλα στους άνδρες βουλευτές με τα σκουρόχρωμα κοστούμια ήταν η πρώτη αντίθεση.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Πολλές από τις γυναίκες βουλευτές σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα έλεγε ο Τραμπ.

Στα λευκά και η ίδια η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Είχε πάρει τη θέση της δίπλα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και κάθε φορά που διαφωνούσε με όσα έλεγε ο πρόεδρος, δεν έκανε καν προσπάθεια να κρύψει τη δυσαρέσκειά της. Ειδικά όταν ο Τραμπ τα έβαλε με τους Δημοκρατικούς ή όταν είπε ότι οι παράτυποι μετανάστες επιτίθενται στις ΗΠΑ.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Αντίθετα, η Πελόζι σηκώθηκε όρθια και χειροκρότησε τον Τραμπ όταν κάλεσε τους βουλευτές να υιοθετήσουν τις αρχές του συμβιβασμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ίσως και λίγο έκπληκτος, γύρισε, την κοίταξε και της έγνεψε.

Φωτογραφία Reuters

Η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, η νεαρότερη που μπαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει αναδειχθεί σε σταρ των μέσων ενημέρωσης, κοιτούσε κάτω ή μακριά όταν διαφωνούσε με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ενώ έριχνε φαρμακερά βλέμματα στους συναδέλφους της που όρθιοι χειροκροτούσαν τον Τραμπ.

Φωτογραφία Reuters

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, η ατμόσφαιρα άλλαξε σε χρόνο dt: όλες οι γυναίκες βουλευτές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων σηκώθηκαν όρθιες και χειροκρότησαν, όπως και οι επίσημοι καλεσμένοι εκτός του ημικυκλίου.

«Δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ», σχολίασε χαμογελώντας ο Τραμπ, ενώ τους είπε να μην κάτσουν ακόμη διότι έχει και άλλα καλά νέα να τους πει, αναφερόμενος στον αριθμό ρεκόρ των γυναικών που υπηρετούν στο Καπιτώλιο.

Οι τρεις γυναίκες γερουσιαστές των Δημοκρατικών που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 (Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Καμάλα Χάρις και Κίρστεν Γκίλιμπραντ) όρθιες χειροκρότησαν και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς που φώναζαν: «ΗΠΑ, ΗΠΑ!».

Τα παιδιά του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η κόρη του Τίφανι επίσης ντυμένη στα λευκά, χειροκρότησαν θερμά.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του και πριν ο Ντόναλντ Τραμπ μπει στην αίθουσα πολλές από τις βουλευτές των Δημοκρατικών διασκέδαζαν, βγάζοντας φωτογραφίες και γελώντας. Ανάμεσά τους και οι νεοεκλεγείσες Ρασίντα Τλάιμπ και Ίλχαν Όμαρ, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο. Μάλιστα η Όμαρ, μια 37χρονη Σομαλή πρόσφυγας που εξελέγη στη Μινεσότα, φορούσε μπλε μαντίλα και ρούχα στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Φωτογραφία Reuters

Και τελικά, τι είπε ο Τραμπ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτή τη φορά στο Βιετνάμ, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Ο Τραμπ μίλησε για «τολμηρή διπλωματία» από την κυβέρνηση και για θέληση να συνεχίσει την ιστορική του προσπάθεια για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Έκρινε δε ότι αν δεν είχε κερδίσει εκείνος τις εκλογές το ’16 «ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες. Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», είπε.

Για μια ακόμα φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά. «Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», σημείωσε και κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Παρά τις διαφωνίες του με τους Δημοκρατικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να ζητήσει και… ενότητα. Ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία». «Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε και πρόσθεσε «μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Φωτογραφία Reuters

Φρόντισε πάντως να στείλει και ένα μήνυμα για όσους θέλουν να τον δούν στα… δικαστήρια. Μίλησε για «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες» (σ.σ. βλέπε την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του ’16), που κατά τη γνώμη του θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ. «Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην Κίνα, λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και για εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Ιράν, λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. «Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πανηγύρισε δε για τις οικονομικές κυρώσεις (μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία τα πυρηνικά) που επέβαλε στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

Στη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και για τις «καθυστερημένες αμβλώσεις» (σ.σ. τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης), ζητώντας από βουλευτές και Γερουσιαστές να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που τις απαγορεύει. «Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος, ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ. Στο σημείο εκείνο τον αποθέωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ οι Δημοκρατικοί (οι περισσότεροι) παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους.

Η άμβλωση παραμένει ζήτημα πολιτικά και κοινωνικά τοξικό επί δεκαετίες στη χώρα. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις της άμβλωσης είναι αντισυνταγματικές. Όμως ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει όριο ως προς το στάδιο της κύησης μέχρι το οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις τερματισμού της. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους «καθυστερημένους» τερματισμούς της κύησης. Ο όρος γενικά αναφέρεται στις αμβλώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση