Οργή της Τουρκίας κατά Μακρόν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 14:22 Οργή της Τουρκίας κατά Μακρόν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Εμανουέλ Μκαρόν ανακοίνωσε ότι η 24η Απριλίου θα είναι για τη Γαλλία ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων την περίοδο 1915-17.
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ.Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια την χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ήδη από το 2001, ο Μακρόν μιλώντας στο Συμβούλιο των Αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας έκανε λόγο για «φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.
Ο Μακρόν επισήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση