Συμφωνία Ε.Ε- Βρετανίας για νέες συνομιλίες γύρω από το Brexit

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 10:55 Συμφωνία Ε.Ε- Βρετανίας για νέες συνομιλίες γύρω από το Brexit
Οι Βρυξέλλες ωστόστο απέρριψαν το αίτημα της Τερέζα Μέι για τροποποίηση της συμφωνίας

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μ.Βρετανίας γύρω από το Brexit. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «σκληρή, αλλά εποικοδομητική» ενώ συμφωνήθηκε να διεξαχθούν νέες συνομιλίες για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου για το Brexit παρότι το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τροποποίηση της συμφωνίας αποχώρησης απερρίφθη και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εκπρόσωποι των δύο μερών συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να συζητήσουν για να εξακριβώσουν εάν είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης που θα εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά και θα τηρούσε τους όρους που έχουν καθορίσει τα 27 μέλη της Ενωσης.» Επιπλέον, ορίστηκε νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η ηγεσία της Ε. Ε. έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η συμφωνία που οι 27 και η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψαν στο τέλος του Νοεμβρίου δεν είναι ανοικτή για διαπραγμάτευση. Ωστόσο, κοινή επιθυμία όλων είναι να αποφευχθεί το  επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.

Το μοναδικό σημείο για το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι για τροποποιήσεις, είναι «η πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει την συμφωνία αποχώρησης και η οποία είναι δυνατόν να γίνει περισσότερο φιλόδοξη σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα ως προς την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση