Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόσοβο σε ΗΠΑ: «Οι πιέσεις δεν περνάνε σ` εμάς»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 20:24 Κόσοβο σε ΗΠΑ: «Οι πιέσεις δεν περνάνε σ` εμάς»

«Οι πιέσεις δεν περνάνε σ` εμάς» διεμήνυσε στις ΗΠΑ ο Ράμους Χαραντινάι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, οξύνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για άρση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του για τα προϊόντα από την Σερβία, στις 21 Νοεμβρίου του 2018.

Σχολιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τις απειλές που φτάνουν από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κοσσόβου αν δεν άρει του δασμούς, δήλωσε: «Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με την Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ` εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα».

Ο Ράμους Χαραντινάι επανέλαβε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν όταν θα λάβει εγγυήσεις ότι η οριστική συμφωνία με την Σερβία θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Κοσσόβου. Επιβεβαίωσε ότι δέχεται καθημερινά πιέσεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Φίλιπ Κοσνέτ αλλά - όπως είπε- δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Το Κόσοβο στις 21 Νοεμβρίου επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές προϊόντων από την Σερβία την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αργότερα η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να διευρύνει την επιβολή των δασμών 100% στις εισαγωγές όλων των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Κεντρική Σερβία αλλά και προϊόντων μη σερβικής προέλευσης. Οι ενέργειες αυτές της Πρίστνα προκάλεσαν την αντίδραση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ζητάει την άρση των δασμών, για να επιστρέψουν οι Σέρβοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να βρεθεί οριστική λύση μέσα στο 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ