Ελ Τσάπο: Οι ΗΠΑ θέλουν με τα ναρκοδολάρια να φτιάξουν το τείχος!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 12:33 Ελ Τσάπο: Οι ΗΠΑ θέλουν με τα ναρκοδολάρια να φτιάξουν το τείχος!

Αυτό που εξετάζουν όμως τώρα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι να προχωρήσουν στην κατάσχεση της περιουσίας που απέκτησε ο Γκουσμάν από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Η οικονομική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταδίδει το CNN.

Μετά την χθεσινή καταδίκη του Γκουσμάν, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τέξας, Τεντ Κρούζ επανέλαβε το αίτημά του για την διάθεση των χρημάτων από την κατάσχεση της περιουσίας του Γκουσμάν για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ επιζητούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια από κέρδη παράνομου εμπορίου ναρκωτικών, αλλά κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ελ Τσάπο τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την χρηματοδότηση του τείχους μας (#SecureTheBorder),” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τέξας. «Είναι ώρα να περάσω το νόμο μου για τον Ελ Τσάπο. Παροτρύνω τους συναδέλφους μου στην Γερουσία να αναλάβουν άμεσα δράση γι’ αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο».

Ο Κρουζ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο (Ensuing Lawful Collection of Hidden Assets to Provide Order Act) τον Απρίλιο του 2017.

Το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπει την συγκέντρωση όλων “των κερδών που προέρχονται από τη παράνομη κι εγκληματική δραστηριότητα υπό την αρχηγία του Χοακίν Γκουσμάν” για την υλοποίηση μέτρων συνοριακής ασφάλειας, στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ένα τείχος. Στο μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που θα κατασχεθούν από τον Γκουσμάν στην υπόθεση αυτή, αλλά και σε μελλοντικές υποθέσεις, με την συμμετοχή των πρώην συνεργατών του. Ο Κρουζ επανεισήγαγε το νομοσχέδιο αυτό, τον προηγούμενο μήνα.

“Με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τον Ελ Τσάπο, αλλά κι άλλους εγκληματικούς βαρόνους ναρκωτικών, μπορούμε να αντισταθμίσουμε το οικονομικό κόστος για την ασφάλεια των συνόρων μας και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση των υποσχέσεων, που έχουμε δώσει στον αμερικανικό λαό,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρουζ σε ανακοίνωσή του, την περίοδο εκείνη.

Η εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και η κλιμάκωση της πολιτικής πίεσης που ασκεί ο Κρουζ στους συναδέλφους του γερουσιαστές για την ψήφισή του, καταγράφονται καθώς το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός δικομματικού νομοσχεδίου δαπανών, μετά από την συμφωνία μιας κοινής ομάδας διαπραγματευτών από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη στην Γερουσία, αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αναφερόμενο νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ μέχρι τις 23:59 πριν από τα μεσάνυχτα μεθαύριο το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον), ενώ περιλαμβάνει την διάθεση κονδυλίων 1,375 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή συνοριακού τείχους, μήκους 88,5 χιλιομέτρων στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το ποσό αυτό που προτείνεται από την δικομματική συμφωνία είναι κατά πολύ μικρότερο από το συνολικό ποσό της δαπάνης κατασκευής των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Η κατασκευή του συνοριακού τείχους ήταν μια από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Τραμπ το 2016, μαζί με την πολιτική του θέση, για την κάλυψη της οικονομικής δαπάνης από το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας είναι απαραίτητη για την πρόληψη της παράνομης εισόδου εγκληματιών στις ΗΠΑ, μέσω της νότιας συνοριακής γραμμής.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση