Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χτίσει το τείχος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 19:16 Ο Τραμπ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χτίσει το τείχος

Σε μια σπάνια κίνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στόχος είναι να παρακάμψει το Κογκρέσο για την κατασκευή του τείχους στο Μεξικό

Κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, που με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να παρακάμψει το Κογκρέσο και ένα νέο shutdown και να βρει τα κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ένα έργο που αποτέλεσε βασική του προεκλογική εξαγγελία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον βοηθά να βρει τα 5,7 δισ. δολάρια που χρειάζεται για την κατασκευή του τείχους, ένα αίτημα στο οποίο το Κογκρέσο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του. 

Μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η κατασκευή του τείχους «δεν γίνεται επειδή είναι προεκλογική υπόσχεση, που είναι», αλλά για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πάντως τα ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι τα ναρκωτικά δεν εισέρχονται στις ΗΠΑ από νόμιμα σημεία δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Ορισμένοι, κυρίως Δημοκρατικοί θεωρούν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και προαναγγέλλουν προσφυγή στα Δικαστήρια. Όμως το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις και από Ρεπουμπλικανούς, που εκτιμούν ότι εφόσον περάσει η πρωτοβουλία Τραμπ, τότε θα ανοίξει «παραθυράκι» για τον εκάστοτε πρόεδρο να παρακάμπτει το Κογκρέσο. 

«Δεν μπορεί να γίνει trafficking γυναικών και κοριτσιών μέσω νόμιμων σημείων εισόδου» πρόσθεσε ο Τραμπ, ένα επιχείρημα που επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι παράνομοι δεν περνούν μέσω των νόμιμων συνόρων, αλλά μέσω διόδων που δεν έχουν τείχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχουν υπογραφεί «πολλές φορές από προηγούμενους προέδρους», ωστόσο οι επικριτές του θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση, το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

«Δεν είναι μπερδεμένο. Είναι πολύ απλό. Θέλουμε να σταματήσουμε τα ναρκωτικά από το να έρχονται στη χώρα μας. Θέλουμε να σταματήσουμε τους εγκληματίες και τις συμμορίες από το να μπαίνουν στη χώρα μας», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προσδοκά σε «ναι» από το Ανώτατο Δικαστήριο

Η υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης ακολουθεί της συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, υπάρχουν νομικά ζητήματα, που ενδέχεται να τεθούν στην κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί θετικά στο ζήτημα και θα θεωρήσει συνταγματική την απόφασή του.

Πάντως, σε τυχόν προσφυγή στα Δικαστήρια, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων.

protothema.gr