Αφιέρωμα του «Guardian» στον ήρωα λοχία της Ρόδου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 11:55 Αφιέρωμα του «Guardian» στον ήρωα λοχία της Ρόδου
Ο Αντώνης Ντεληγιώργης έσωσε 20 πρόσφυγες στο πρόσφατο ναυάγιο στο νησί προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό για την γενναιότητά του
 
Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση του λοχία Αντώνη Ντεληγιώργη που κατάφερε να σώσει 20 πρόσφυγες στο πρόσφατο ναυάγιο δουλεμπορικού στη Ρόδο, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα και να φτάσουν μέχρι τη Βρετανία.

Ο γενναίος στρατιωτικός παραχώρησε συνέντευξη στον Observer της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» και αφηγήθηκε πώς βρέθηκε από την καφετέρια όπου έπινε αμέριμνος τον καφέ του, μέσα στη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει αβοήθητες ψυχές, ανάμεσά τους και η 26χρονη Νεμπιγιάτ, η οποία για να τον τιμήσει θα δώσει το όνομά του στο παιδί που έφερε στον κόσμο την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο του νησιού.



«Το πλοίο διαλύθηκε σε λίγα λεπτά. 'Εμοιαζε σα να ήταν φτιαγμένο από χαρτί. Τη στιγμή που άφησα την καφετέρια για να πάω κοντά, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη εκεί. Είχε φτάσει η ακτοφυλακή, ένα Super Puma πετούσε από πάνω, ασθενοφόρα είχαν ήδη φτάσει, ενώ και ψαράδες είχαν συγκεντρωθεί με τα καΐκια τους. Χωρίς να το σκεφτώ δευτερόλεπτο, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνω. Έβγαλα τα ρούχα μου και έπεσα στο νερό.



Ο Ντεληγιώργης κατάφερε να βγάλει στην ακτή 20 από τους 93 πρόσφυγες. «Στην αρχή φορούσα τα παπούτσια μου, όμως σύντομα έπρεπε να τα βγάλω. Το νερό ήταν γεμάτο πετρέλαιο από τη βάρκα και τα βράχια ήταν ολισθηρά και κοφτερά. Κόπηκα άσχημα στα χέρια και στα πόδια μου, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ εκείνη την ώρα ήταν να σώσω τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους», τόνισε στη βρετανική εφημερίδα.

Μέσα στο χάος, ο 34χρονος δεν μπορεί να θυμηθεί αν έσωσε 3 ή 4 άντρες, ή πόσα παιδιά και γυναίκες, παρά μόνο του έμνεινε μια συγκολινστική εικόνα: «Αυτό που θυμάμαι ήταν να κοιτάζω έναν άντρα γύρω στα 40 να πεθαίνει. Παρασυρόταν και χτυπιόταν, δεν μπορούσε να αναπνεύσει, πνιγόταν, αλλά ήταν αδύνατο να τον φτάσω...». 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση