Ο Πούτιν σηκώνει το γάντι και προειδοποιεί τις ΗΠΑ! “Είμαστε έτοιμοι για μια νέα Κρίση των Πυραύλων”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 16:45 Ο Πούτιν σηκώνει το γάντι και προειδοποιεί τις ΗΠΑ! “Είμαστε έτοιμοι για μια νέα Κρίση των Πυραύλων”

Αυστηρό μήνυμα προς της ΗΠΑ απέστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνοντας πως η Ρωσία είναι πανέτοιμοι για μια ενδεχόμενη κρίση των πυραύλων. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η χώρα του είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην Κούβα, αν οι ΗΠΑ φερθούν ανόητα και επιζητήσουν μια τέτοια κρίσης. Τόνισε επίσης πως η Ρωσία έχει το πλεονέκτησε στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Η Κρίση των Πυραύλων, όπως έμεινε στην ιστορία, ξεκίνησε το 1962 όταν η Μόσχα απάντησε σε μια αμερικανική πυραυλική ανάπτυξη στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα και πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Μετά από περισσότερο από μισό αιώνα μετά, αυξάνονται και πάλι οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις με την Ρωσία να φοβάται πως οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς αποχώρησαν από τη συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.’

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους κοντά στα ρωσικά σύνορα, με την εγκατάσταση δικών του πυραύλων κοντά στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.

Μάλιστα ο πρόεδρος Πούτιν δεν έμεινε εκεί και αποκάλυψε πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.

«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς των πυραύλων μας σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πως οι προειδοποιήσεις αυτές του Βλαντιμίρ Πούτιν γίνονται με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός πως η Μόσχα παραβιάζει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον.

Καταρρέει η συμφωνία για τα εξοπλισμούς

Η συμφωνία η οποία απαγορεύει σε Ρωσία και ΗΠΑ να εγκαθιστούν μικρού και μέσου βεληνεκούς χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη, βρίσκεται σε πλήρη αμφισβήτηση κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες οι δυο χώρες να επιδοθούν σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει πως δεν θέλει να ξεκινήσει μα τέτοια κούρσα όμως πρόσθεσε πως δεν θα έχει άλλη επιλογή αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μερικοί εκ των οποίων θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10 με 12 λεπτά.

Έτσι όπως ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος η απάντηση της χώρας του θα είναι από την θάλασσα καθώς θα μπορέσει να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα από ότι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος.

«Ο υπολογισμός δεν θα είναι υπέρ τους, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος πάντως τόνισε πως η κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα.

«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε την αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων κατά τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα σήμερα τι θα σήμαινε αυτό. Ας υπολογίσουν τους χρόνους πτήσης των πυραύλων», κατέληξε ο κ. Πούτιν.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση