Βενεζουέλα: Δύο νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες στα σύνορα με Βραζιλία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 20:53 Βενεζουέλα: Δύο νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες στα σύνορα με Βραζιλία

Μία γυναίκα έπεσε νεκρή και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στα σύνορα Βραζιλίας - Βενεζουέλας

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ' όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

"Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς" υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση "Καπέ Καπέ".

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που "βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς". Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και "τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (...) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη το σφράγισμα των χερσαίων συνόρων με την Βραζιλία, λίγα 24ωρα  πριν την προγραμματισμένη είσοδο στην χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ζητήσει ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση επίσης, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος ανέφερε ότι εξετάζει το κλείσιμο των συνόρων και με την Κολομβία. «Δεν θέλω να πάρω μια τέτοια απόφαση, αλλά εξετάζω ένα σφράγισμα των συνόρων με την Κολομβία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε «πρόκληση» τη «συγκέντρωση» των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα. Πρόσθεσε ότι τα σχέδια της αντιπολίτευσης είναι ένα φθηνό σόου για την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Tην ίδια στιγμή, περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η ροή των αναχωρήσεων δεν μειώνεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

 

 

 

 

ΗΠΑ: Αναχώρησε για την Κολομβία ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, αναχώρησε σήμερα το απόγευμα από τη Φλόριντα με το πέμπτο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης USAID που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση του Χόμστεντ, στα νότια του Μαϊάμι, με προορισμό την πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Αύριο Σάββατο λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, κάτι που αρνείται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Πριν επιβιβαστεί, ο Έιμπραμς είπε σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν στείλει φάρμακα και αρκετά τρόφιμα για να τραφούν 2.000 άνθρωποι επί έναν μήνα.

Στην Κούκουτα ο Έιμπραμς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και με τους ομολόγους του της Χιλής και της Παραγουάης, Σεμπαστιάν Πινιέρα και Μάριο Άμπντο.

"Η ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πολύ άσχημη", σχολίασε. "Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται" στην έκκληση του Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες –μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ– ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Έιμπραμς ζήτησε για άλλη μια φορά από τον στρατό της Βενεζουέλας να μην μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας "την οποία χρειάζονται οι ίδιες οι οικογένειες των στρατιωτικών" ενώ τους κάλεσε να υπακούν "στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας".

Από τις 4 Φεβρουαρίου η USAID έχει στείλει πέντε αεροσκάφη με 191 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα δεκανίκια και αναπηρικά αμαξίδια.

Πηγή: Reuters, Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση