Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον για τους Patriot

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 21:52 Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον για τους Patriot

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον άρχισαν να διαπραγματεύονται την αγορά από την Τουρκία συστημάτων πυραυλικής άμυνας Patriot από τις Η.Π.Α., δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ άρχισαν διαπραγματεύσεις σχετικά με την προσφορά της Ουάσιγκτον περί πώλησης του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στην Άγκυρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Λάβαμε μια θετική απάντηση από τους Αμερικανούς στην τελευταία επιστολή που στείλαμε σχετικά με το θέμα των Πάτριοτ… και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις» είπε ο Τσαβούσογλου σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο από την επαρχία Εσκισεχίρ.

Οι ΗΠΑ «είπαν ότι θα μπορούσαν να πωλήσουν Patriots και οι αντιπροσωπείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Μετά από παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά συστημάτων αεράμυνας από τις Η.Π.Α. χωρίς επιτυχία, το 2017 η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, σημειώνει το Anadolu.

Νωρίτερα, «η Τουρκία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να της πουλήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι τα τέλη του 2019, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα ακύρωνε τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400» δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας στο πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση των ΗΠΑ για την αγορά των Patriot ήταν η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 με την Ουάσιγκτον να απειλεί ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν παραλάβει τα ρωσικά συστήματα.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου εμφανίζεται να προχωρά σε διπλό παζάρι με ΗΠΑ - Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πριν από λίγες ημέρες μετέβη εσπευσμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο υπουργός και η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν με τον εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σαναχάν και επί τάπητος τέθηκαν το συριακό ζήτημα, περιφερειακά θέματα αλλά και οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως η αγορά των S-400 και το πάγωμα της υπόθεσης των F-35.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση