Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν Αμερικανό πολίτη που κρατείται στη Σαουδική Αραβία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 21:21 Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν Αμερικανό πολίτη που κρατείται στη Σαουδική Αραβία

Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν έναν Αμερικανό-Σαουδάραβα πολίτη, που κρατείται στη Σαουδική Αραβία, και ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια όπως γράφουν οι New York Times, ανέφερε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.
 

«Προς το παρόν, κατανοώ ότι αποκτήσαμε, αυτό που ονομάζουμε, προξενική πρόσβαση, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία τον επισκέφθηκαν» εξήγησε ο Τζον Μπόλτον, ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Εκτός αυτού, δεν έχουμε πραγματικά περαιτέρω πληροφορίες, προς το παρόν» συνέχισε.

Χθες, η εφημερίδα New York Times έγραψε, επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός από τους φίλους του, που δεν κατονόμασε, ότι ο Ουαλίντ Φιταϊχί, που κρατείται στη Σαουδική Αραβία, υπέστη βασανιστήρια.

«Ο δρ. Φιταϊχί είπε στον φίλο του ότι τον χτύπησαν, αφού του είχαν καλύψει τα μάτια κι εκείνος φορούσε ελάχιστα ρούχα, ενώ ήταν δεμένος σε μία καρέκλα. Του έκαναν ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια» των βασανιστηρίων «που διήρκησαν περίπου μία ώρα» περιγράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους NYT, αυτός ο γιατρός, που φοίτησε στο Χάρβαρντ, τέθηκε υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ τον Νοέμβριο του 2017. Παραμένει υπό κράτηση από τις αρχές, χωρίς να έχει δικαστεί ούτε να έχουν επισήμως απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες, τονίζεται στο άρθρο, ενώ προστίθεται ότι ο λόγος της κράτησής του δεν είναι σαφής.

Μια ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2017.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ χρησιμοποιήθηκε για τρεις μήνες ως «χρυσή φυλακή» για δεκάδες πρίγκιπες κι υψηλόβαθμους αξιωματούχους που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μαζικών διώξεων. Ένας αριθμός υπόπτων απελευθερώθηκε, μετά τις οικονομικές «διευθετήσεις» με τις αρχές.

Στο άρθρο της, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οικογένειες και φίλοι κι άλλων κρατουμένων καταγγέλλουν βασανιστήρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ