Η Άγκυρα ελπίζει σε μια κοινή επιχείρηση με το Ιράν εναντίον του PKK

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 20:15 Η Άγκυρα ελπίζει σε μια κοινή επιχείρηση με το Ιράν εναντίον του PKK

«Η διεξαγωγή μιας κοινής επιχείρησης είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα του τουρκικού κράτους»

Η Τουρκία ελπίζει να ξεκινήσει μια κοινή επιχείρηση με το Ιράν εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Με τη βοήθεια του Θεού θα εξαπολύσουμε μια επιχείρηση με το Ιράν εναντίον του PKK», δήλωσε ο Σοϊλού σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Η διεξαγωγή μιας κοινής επιχείρησης είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα του τουρκικού κράτους (…) Προσπαθούμε να προωθήσουμε μαζί αυτό το ζήτημα και υπάρχουν πολλές συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών Πληροφοριών μας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, όμως η Άγκυρα έχει αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στο ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τουρκο-ιρανικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Το PKK και το Κόμμα για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK), ένα ιρανικό κουρδικό κόμμα, έχουν δύο βάσεις στο Ιράκ.

Το 2017 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, έπειτα από μια επίσκεψη του Ιρανού επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, ότι μια κοινή επιχείρηση εναντίον του PKK στο Ιράκ είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η Τουρκία ολοκληρώνει εξάλλου την κατασκευή ενός «τείχους ασφαλείας» στα σύνορά του με το Ιράν προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση Κούρδων ανταρτών.

news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση