Ιταλία: Έκλεψαν πίνακα του Μπρέγκελ αλλά ήταν ...αντίγραφο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 12:50 Ιταλία: Έκλεψαν πίνακα του Μπρέγκελ αλλά ήταν ...αντίγραφο

Ο πίνακας "Σταύρωση" που εκλάπη από ένα παρεκκλήσι της Ιταλίας στην πόλη Καστελνουόβο Μάγκρα της Λιγουρίας ήταν αντίγραφο.

Ένας πίνακας του φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρέγκελ (ή Μπρίγκελ) του νεότερου, εκλάπη από μια εκκλησία στην Ιταλία.   Οι κλέφτες χρησιμοποίησαν ένα σφυρί για να σπάσουν την προθήκη στην οποία φιλοξενούνταν το έργο «Η Σταύρωση», σε ένα από τα παρεκκλήσια της εκκλησίας της Santa Maria Maddalena στην πόλη Καστελνουόβο Μάγκρα της Λιγουρίας του οποίου η αξία εκτιμάται σε 3 εκ. ευρώ. 

Το αριστούργημα του καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Brueghel the Young, τελικά ήταν αντίγραφο. Έτσι οι κλέφτες την «πάτησαν» σε μια έξυπνη επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας.

Η γνήσια εκδοχή της Σταύρωσης, που δωρήθηκε στην εκκλησία Santa Maria Maddalena στη μικρή πόλη της Λιγουρίας της Castelnuovo Magra πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, αποθηκεύτηκε με ασφάλεια τον περασμένο μήνα, ως μέρος μιας προσεκτικά παρασκευασμένης μπλόφας.

Η αστυνομία γνώριζε ότι οι κλέφτες είχαν στρέψει το βλέμμα τους στο αριστούργημα, το οποίο ήταν ο στόχος μιας επιτυχημένης κλοπής το 1981 πριν ανακτηθεί μερικούς μήνες αργότερα και έτσι έθεσε σε λειτουργία ένα σύστημα επιτήρησης για να παρακολουθεί μέχρι που οι εγκληματίες επέλεξαν τη στιγμή να ενεργήσουν .

Ο δήμαρχος της πόλης, Ντανιέλε Μοντεμπέλο, ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνώριζαν την προσποίηση και έπρεπε να κρατήσει το πρόσχημα τις ώρες μετά την ληστεία, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η απώλεια του πίνακα ήταν «ένα σκληρό πλήγμα για την κοινότητα».

"Οι φήμες κυκλοφορούσαν ότι κάποιος θα μπορούσε να κλέψει το έργο και έτσι η αστυνομία αποφάσισε να το βάλει σε ασφαλές μέρος, αντικαθιστώντας το με ένα αντίγραφο και εγκαθιστώντας κάμερες", ανέφερε ο Montebello την Τετάρτη το βράδυ. «Ευχαριστώ την αστυνομία, αλλά και μερικούς από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, οι οποίοι παρατήρησαν ότι η επίδειξη της ζωγραφικής δεν ήταν το πρωτότυπο αλλά συνέχισε το μυστικό».

Το έργο δόθηκε στην εκκλησία από μια πλούσια οικογένεια και κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου για να αποφευχθεί η κλοπή του από Γερμανούς στρατιώτες.

Η Σταύρωση είναι μια ελαιογραφία σε ένα πάνελ δρυός.

Ενώ ο αριθμός των κλοπών τέχνης στην Ιταλία έπεσε από 906 το 2011 σε 449 το 2016, η χώρα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά κλεμμένων  λόγω της αφθονίας των έργων της.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση