Ακάρ: Αναμένουμε παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ το Νοέμβριο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 22:21 Ακάρ: Αναμένουμε παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ το Νοέμβριο

Η Τουρκία αναμένει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, παρά την διαμάχη και τις σχετικές απειλές της Ουάσινγκτον έπειτα από την οριστικοποίηση της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» την Τουρκία αν αυτή ολοκληρώσει την αγορά των S-400, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ.

«Παρά κάποιες ανακοινώσεις, η πορεία των F-35 προχωρά ομαλά: οι πιλότοι μας, η ομάδα συντήρησης συνεχίζει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ακάρ σε γεύμα που είχε με ανώτατους Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο στην (ανατολική) επαρχεία Μαλάτεια, όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές κατασκευαστικές προετοιμασίες».

«Κατά την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ, μας ανέφεραν ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, και τις οικονομικές και άλλες της δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των S-400, εστία προστριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Ακάρ επισήμανε ότι η Άγκυρα έχει μια ξεκάθαρη στάση για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, τονίζοντας ότι η αναζήτηση της Τουρκίας για ένα σύστημα πυραυλικής και εναέριας άμυνας επιταχύνθηκε το 2011 εξαιτίας των απειλών στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες μας σε ζητήματα ασφάλειας», είπε.

Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώνει με σαφήνεια ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση