Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Πρόβλημα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ η αγορά S-400 από Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 22:15 Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Πρόβλημα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ η αγορά S-400 από Τουρκία

Σύμφωνα με το Reuters, η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά του ρωσικού συστήματος κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.

Η εκκρεμούσα αγορά της Τουρκίας για το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παρουσιάζει ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει αεροσκάφη F-35 παράλληλα με τα ρωσικά συστήματα, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reutersm οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημέρωσαν μια ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά ότι η αγορά της Άγκυρας πρέπει να θεωρηθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς εμπορική απόφαση .

"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη και χωρίς επιπτώσεις", ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

"Η σοβαρότητα του κινδύνου για την F-35 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί".

Μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεσμεύεται να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Tο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον είχε πει στην Τουρκία ότι αν αγοράσει τα συστήματα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο μαχητικό πρόγραμμα Lockheed Martin F-35.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot, αλλά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τάγιϊπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η προσφορά της Ουάσινγκτον να πουλήσουν Patriot sτην Τουρκία συνεχίστηκε και ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαπραγματεύσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει μια "μαλακή προθεσμία" που ορίστηκε από την Ουάσιγκτον για να αποφασίσει εάν θα αγοράσει ένα σύστημα πυραυλικής ασπίδας Raytheon Co. Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η επίσημη προσφορά λήγει στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατό για την Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά του ρωσικού συστήματος κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον. Εάν η Άγκυρα προχωρήσει με τη ρωσική συμφωνία, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει ενός νόμου των ΗΠΑ που είναι γνωστός ως Νόμος περί Αντιπολίτευσης κατά των Κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ συνέβαλε στην οδήγηση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα τον Αύγουστο ενώ οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική στη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν και την κράτηση του προξενικού προσωπικού των ΗΠΑ παραμένουν ανεπίλυτες και το ζήτημα της πυραυλικής άμυνας απειλεί να διεύρυνε ξανά τη ρήξη.

thetoc.gr