Νέα Ζηλανδία: Αυτά είναι τα θύματα του ναζιστή τρομοκράτη [pics]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 19:15 Νέα Ζηλανδία: Αυτά είναι τα θύματα του ναζιστή τρομοκράτη [pics]
Ναζιστής, οπαδός της θεωρίας της «μεγάλης αντικατάστασης» ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ. Ο τρομοκράτης σκόρπισε τον θάνατο ανοίγοντας πυρ μέσα σε δύο τζαμιά. Παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι από κάθε γωνιά του κόσμου ανάμεσα στα 49 θύματα. Μόλις τριών ετών το μικρότερο θύμα του μακελάρη. Πολλοί οι αγνοούμενοι, λιώνουν από αγωνία οι συγγενείς.

Τα θύματα του 28χρονου ναζί που σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο στα δύο τζάμια στη Νέα Ζηλανδία είχαν ονόματα, φίλους και ανθρώπους που τους αγαπούσαν. Οι φωτογραφίες τους κάνουν πια τον γύρο του διαδικτύου και οι προσωπικές τους ιστορίες συγκλονίζουν.

Παιδιά, μητέρες, πατέρες, ηλικιωμένοι. Πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς αλλά και ντόπιοι. Επίσημα νεκροί και συγγενείς που λιώνουν περιμένοντας μια τραγική επιβεβαίωση για τους αγνοούμενους.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ θέρισε 49 ζωές μέσα στο δολοφονικό του αμόκ. Ναζιστής με ένα μανιφέστο που σοκάρει ο τρομοκράτης επί 36 λεπτά «γάζωνε» αθώα θύματα.

Αυτές είναι οι ιστορίες τους:

Mucad Ibrahim: ετών 3

Ο μικρός Mucad Ibrahim ήταν μόλις 3 ετών. Κανείς δεν τον έχει δει μετά την επίθεση. Ο αδελφός του κατάφερε να βγει από το τζαμί την ώρα που ο πατέρας τους προσποιήθηκε τον νεκρό για να γλιτώσει.

Η οικογένεια του τον αναζήτησε στη λίστα με τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Christchurch αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι να βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. «Σε αυτό το στάδιο ο καθένας πιστεύει ότι ο Mucad είναι νεκρός» λέει ο αδελφός του. Ο μικρός Mucad ήταν ζωηρός, παιχνιδιάρης, χαμογελούσε και γελούσε πολύ…

Abdullahi Dirie: ετών 4

Ο 60χρονος Abdulrahman Hash ήταν κήρυκας σε τζαμί στη Μινεάπολη δήλωσε στην Washington Post ότι ο 4χρονος ανιψιός του είναι ανάμεσα στα θύματα. Για την τραγωδία τον ενημέρωσε την Παρασκευή τηλεφωνικά ο γαμπρός του, που νοσηλεύεται επίσης τραυματισμένος. Τα τέσσερα παιδιά του γλίτωσαν αλώβητα αλλά ο μικρότερος γιος ο Abdullahi δεν τα κατάφερε. Η οικογένεια είχε εγκαταλείψει τη Σομαλία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και είχε εγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία.

12χρονο αγόρι

Η Heba Sami, ο πατέρας της οποίας τραυματίστηκε καθώς μπήκε ασπίδα για να προστατεύσει τα παιδιά του, δήλωσε στο Gulf News ότι στην επίθεση η οικογένεια έχασε πέντε φίλους, ανάμεσα τους κι ένα 12χρονο αγόρι.

Sayyad Milne, ετών 14

Ο πατέρας του Sayyad μίλησε κλαίγοντας για τον «γενναίο μικρό στρατιώτη» του ο οποίος σκοτώθηκε στο τζαμί Al Noor. Ο 10χρονος βρισκόταν στο τζαμί μαζί με τη μητέρα και τους φίλους του. Πήγαιναν κάθε Παρασκευή. «Έχασα το μικρό μου αγόρι, μόλις έγινε 14 είπε με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας του John Milne στο NZME. Ο πατέρας του Sayyad είπε ακόμα ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από τις αρχές, ωστόσο ξέρει ότι το παιδί του είναι νεκρό καθώς το είδαν στο πάτωμα να αιμορραγεί στο κάτω μέρος του σώματος του. Ο μικρός ήταν ταλέντο στο ποδόσφαιρο και ένας αγωνιστής της ζωής καθώς μόλις γεννήθηκε κινδύνευσε να πεθάνει. «Ξέρω που είναι τώρα. Ξέρω ότι αναπαύεται εν ειρήνη» λέει ο πατέρας του.

Ο δεύτερος γιος της οικογένειας που κανονικά θα βρισκόταν επίσης στο τζαμί, έλειπε σε σχολική εκδρομή. Η δίδυμη αδελφή του ήταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης.

Ο Khaled Mustafa και ο 16χρονος γιος του Hamza

Πρόσφυγες από τη Συρία που έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία μόλις λίγους μήνες πριν. Ο Khale σκοτώθηκε στο τζαμί Al Noor, ενώ ο γιος του ο Hamza αγνοείται. Ο άλλος γιος, 13 ετών τραυματίστηκε από τα πυρά του τρομοκράτη και υποβλήθηκε χθες σε εξάωρο χειρουργείο, δήλωσε εκπρόσωπος της Συριακής Κοινότητας.

Ο Naeem Rashid και ο 21χρονος γιος του, Talha

Ο Naeem ξεψύχησε στο νοσοκομείο του Christchurch όπου μεταφέρθηκε τραυματισμένος, μετά την προσπάθεια του να αφοπλίσει τον Τάραντ. Ο γιος του επίσης σκοτώθηκε από τα πυρά του 28χρονου. Ο Naeem ήταν από το Πακιστάν όπου εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος, πριν μεταναστεύσει στο Christchurch για να εργαστεί ως δάσκαλος. Ο γαμπρός του επιβεβαίωσε τον θάνατο και των δύο μιλώντας στο ARY News.

Ansi Karippakulam Alibava, ετών 25 – Vora Ramiz, ετών 28

Η Alibava μόλις 25 ετών με καταγωγή από την Ινδιά είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. Το ίδιο και ο Vora Rmiz, 28 ετών.

Farhaj Ahsan, ετών 30

Ο 30χρονος Ahsan έφυγε από το σπίτι όπου έμενε μαζί με τη γυναίκα του την τρίχρονη κόρη του και τον μόλις 7μηνών γιο του για να πάει στην προσευχή της Παρασκευής.

«Δεν γνωρίζω πού είναι ο γιος μου» λέει ο πατέρας του από την Ινδία. «Είμαι σε επαφή με τη γυναίκα του από τότε που μάθαμε για την επίθεση αλλά δεν ξέρουμε τίποτα. Σας παρακαλώ φέρτε μου καλά νέα για τον γιο μου» λέει ο Mohammad Sayeeduddin στη Herald.

Ο Ahsan ήταν προγραμματιστής που είχε κάνει το μάστερ του στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ το 2010. Σύμφωνα με φίλους της οικογένειας η γυναίκα του Ahsan αρνείται να δεχτεί ότι ο άνδρας της είναι ανάμεσα στα θύματα…

Mojammel Hoq, ετών 30

Ο Χοκ από το Μπαγκλαντές είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους από την επίθεση, είπε ένας φίλος του στη Herald. Έμενε στο Christchurch πάνω από δύο χρόνια όπου σπούδαζε οδοντιατρική.

Atta Elayyan, ετών 33

Ένας διεθνής παίκτης ποδοσφαίρου σάλας είναι σύμφωνα με το σάιτ Stuff ένα ακόμα θύμα του ναζιστή τρομοκράτη.

Γεννημένος στο Κουβέιτ ο Elayyan ήταν ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας και είχε γίνει πρόσφατα μπαμπάς. Ήταν επίσης διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας LWA Solutions. Τον θάνατο του επιβεβαίωσε λίγο αργότερα μέσω Facebook η ομάδα του.

Syed Jahandad Ali, ετών 34

Η σύζυγός του που βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν μίλησε τελευταία φορά με τον άνδρα της την ώρα του πρωινού την Παρασκευή. Η Amna Ali ενημερώθηκε από συνάδελφο του άνδρα της ότι πήγαν μαζί στο τζαμί για να προσευχηθούν.

Έκτοτε δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον σύζυγό της και κανείς δεν την έχει ενημερώσει για την τύχη του.

Hussain Al-Umari, ετών 36

Οι γονείς του Hussain μίλησαν για τελευταία φορά στο παιδί τους την Πέμπτη το βράδυ.

 

Φοβούνται ότι συκγαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς καθώς συνήθιζε να προσεύχεται στο τζαμί Al Noor. Η οικογένεια μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 1997. Ο πατέρας του δεν πήγαινε στο τζαμί και συμβούλευε τον γιο του να το αποφεύγει καθώς θεωρούσε ότι δεν είναι ασφαλές… Ο Hussain απασχολούνταν στον τομέα του τουρισμού ωστόσο πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά του.

Osama Adnan, ετών 37

Ο Adnan αιγυπτιακής καταγωγής είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. Συνάδελφος του έκανε έκκληση μέσω twitter ενώ ευχήθηκε ο φίλος του να εμφανιστεί σύντομα.

Kamel Darwish, ετών 39

Ο Zuhair Darwish εκλιπαρούσε για πληροφορίες σχετικές με τον αδελφό του και πατέρα τριών παιδών, Kamel, έξω από το τζαμί Al Noor. Ο Kamel βρισκόταν στο τζαμί την ώρα της επίθεσης. Αγνοείται από τις 13.30 και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ήρθα στο τζαμί και μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο. Από εκείνη την ώρα περιμένουμε στο νοσοκομείο αλλά ούτε εκεί μας δίνει κανείς ονόματα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, κανείς δεν μας λέει τίποτα.

Haroon Mahmood, ετών 40

Ο Mahmood αφήνει πίσω του μια γυναίκα και δύο παιδιά 11 και 13 ετών. Μετά το διδακτορικό του εργαζόταν ως ακαθηγητής στο Κολλέγιο Canterbury. Είχε μάστερ στα οικονομικά και είχε εργαστεί στον τραπεζικό τομέα στο Πακιστάν. Διετέλεσε καθηγητής οικονομικών και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Lincoln από το 2014 έως το 2016 ενώ τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε τη διατριβή του.

Husne Ara Parvin, 42

Η Parvin πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να σώσει τον άνδρα της που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ανιψιός της που μένει στο Μπαγκλαντές από όπου καταγόταν και η Parvin δήλωσε στην εφημερίδα Bdnews24 ότι τον θάνατό της επιβεβαιώνουν συγγενείς της που μένουν στη Νέα Ζηλανδία. Το ζευγάρι βρισκόταν στο τζαμί όπου υπήρχαν δύο χώροι προσευχής,, ένας για άνδρες και ένας για γυναίκες.

Η Parvin είχε αφήσει τον ανάπηρο άνδρα της να προσευχηθεί και έτρεξε να τον σώσει όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Έπεσε νεκρή την ώρα που πλησίαζε στο ανδρικό τμήμα. Ο άνδρας της επέζησε καθώς μόλις ξεκίνησε η επίθεση, παριστάμενοι στο τζαμί τον μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Το ζευγάρι είχε μια κόρη. Η αστυνομία έχει επισήμως ενημερώσει την οικογένεια για τον θάνατο της Parvin.

Mohammad Imran Kahn, ετών 47

Ο Kahn εικάζεται ότι σκοτώθηκε στο τζαμί Linwood. Σύμφωνα με φίλο του ήταν ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Christchurch.

Amjad Hamid, 57

Ο 57χρονος καρδιολόγος μετανάστευσε από την Παλαιστίνη στη Νέα Ζηλανδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο Hamid αγνοείται από την Παρασκευή και η οικογένειά του πιστεύει ότι ο γιατρός του νοσοκομείου Hawera είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του μετανάστευσαν στο Christchurch πριν από 23 χρόνια.

«Είναι τρομερό, ελπίζαμε να βρούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά που σχεδιάζουμε να κάνουμε» είπε η γυναίκα του παλαιστίνιου γιατρού που περιέγραψε τον σύζυγό της ως έναν πολύ καλό άνθρωπο. Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας δήλωσε ότι αναζήτησαν τον 57χρονο σε όλα τα νοσοκομεία χωρίς αποτέλεσμα ενώ δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από την ώρα της επίθεσης…

Ο Hamid πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τζαμί για να προσευχηθεί. Υποθέτουμε ότι είναι νεκρός αλλά επίσημα δεν το γνωρίζουμε, είπαν στη Herald τα μέλη της οικογένειάς του.

«Αυτή υποτίθεται είναι μια ασφαλής χώρα! Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει τώρα για πάντα».

Ο μικρός γιος της οικογένειας αρκέστηκε σε μια μόνο δήλωση για τον πατέρα του και το μακελειό. «Απλώς τον αγαπούσα πολύ», είπε.

Abdelfattah Qasem, 59

Ο πρώην γραμματέας του Μουσουλμανικού Συλλόγου, ο οποίος γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, αγνοείται επίσης από την ώρα της επίθεσης στο Al Noor. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Stuff ότι τελευταία φορά τον είδαν μέσα στο τζαμί πάρα πολύ βαριά τραυματισμένο.

Linda Armstrong, 65

Ένας φίλος είπε στο Herald ότι η Armstrong πέθανε στην αγκαλιά μιας κυρίας που πυροβολήθηκε στο χέρι στο Linwood Mosque. Ο φίλος είπε ότι η Armstrong ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος. «Ήταν σαν ένα παιδί για τα πάντα, ήταν τόσο χαρούμενη, ήταν πάντα ενθουσιασμένη και έκανε πάντα το καλό. Η Armstrong βοηθούσε οικονομικά ένα αγόρι από το Μπαγκλαντές.

Ali Elmadani, 66

Ο Elmadani γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Η γυναίκα του δεν έχει νέα του από τότε που πήγε στο τζαμί για να προσευχηθεί. Τον πήρα στο κινητό αλλά δεν με πήρε ποτέ πίσω, λέει η σύζυγός του.

Haji-Daoud Nabi, 71

Ο Nabi επικεφαλής της Αφγανικής Ένωσης βρισκόταν στο τζαμί την ώρα της επίθεσης. Ο 71χρονος ήταν πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε μέσα στο τζαμί.

Ο γιος του Nabi πήγε σήμερα στο δικαστήριο όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον μακελάρη.

«Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν – παιδιά και ενήλικες – πυροβολήθηκαν πισώπλατα ενώ προσεύχονταν. Είναι μια πράξη δειλίας» είπε ο γιος του Nabi.

Lilik Abdul Hamid

Μια ανάρτηση στο Facebook ανακοίνωσε τον θάνατο του Hamid. «Ο φίλος και συναγωνιστής μας πέθανε στη Νέα Ζηλανδία, έγραψε ένας συγγενής του. Θύμα του ζώου τρομοκράτη της Νέας Ζηλαδίας. Όλοι οι μουσουλμάνοι θρηνούν και προσεύχονται για σένα» έγραφε η ανάρτηση.

Ashraf Alie

Ο Alie από τα νησιά Φίτζι είναι κι αυτός ανάμεσα στους νεκρούς.

«Πηγαίναμε μαζί στο σχολείο», δήλωσε ο φίλος του Abdul Qayyum στην Daily Mail Australia.

Έπρεπε να πάνε σε μια συγκέντρωση στην πατρίδα τους σε λίγες εβδομάδες.

Ο Qayyum είπε ότι θα θυμάται πάντα το γέλιο του ήσυχου φίλου του.

Πηγή: nzherald.co.nz, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση