Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε εδαφικά αλλά όχι και ιδεολογικά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 17:45 Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε εδαφικά αλλά όχι και ιδεολογικά

Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» της τζιχαντιστικής οργάνωσης εξουδετερώθηκε πλήρως μετά την κατάκτηση και του τελευταίου εδάφους που ήλεγχαν στη Συρία.

Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης σημαίνει ότι το εδώ και πέντε χρόνια «χαλιφάτο» του ΙΚ, το οποίο κάποτε επεκτάθηκε σε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, δεν υπάρχει πλέον. Όμως, παρά την απώλεια του εδάφους, εξακολουθεί να θεωρείται ως σημαντική απειλή για την ασφάλεια, με εξορμήσεις στη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και την Υεμένη και υποστηρικτές από δυτικές χώρες που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του SDF, Abdel Kareem Umer, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» αλλά προειδοποίησε ότι δεν σημαίνει το τέλος της τρομοκρατίας ή του Ισλαμικού Κράτους.

«Ολοκληρώσαμε στρατιωτικά το ΙΚ, τερματίσαμε το κράτος τους» όπως είπε και πρόσθεσε: «Αλλά το ΙΚ εξακολουθεί να έχει πυρήνες και η ιδεολογία τους εξακολουθεί να υπάρχει στις περιοχές που κυβέρνησαν εδώ και χρόνια».

Από την πλευρά του ο Firas Modad, αναλυτής στο think tank της IHS Markit του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να υπάρχουν: μια αδύναμη κυβέρνηση στο Ιράκ, η βαναυσότητα ενάντια στις τοπικές κοινότητες, η ιδεολογία των τζιχάντ και η διαφθορά της κυβέρνησης».

Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» της τζιχαντιστικής οργάνωσης εξουδετερώθηκε πλήρως μετά την κατάκτηση και του τελευταίου εδάφους που ήλεγχαν στη Συρία από μια αραβοκουρδική δύναμη υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το SDF

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF/ΣΔΔ) δηλώνουν την πλήρη εξουδετέρωση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την εδαφική ήττα κατά 100% του ΙΚ», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Έπειτα από μήνες μαχών, οι ΣΔΔ κατόρθωσαν να καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις των τζιχαντιστών στη Μπαγγούζ, ένα χωριό στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές ενάντια στους τελευταίους σκληρούς μαχητές του ΙΚ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αλλά οι ΣΔΔ έχουν σηκώσει τώρα τη σημαία τους στη Μπαγκούζ για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

"Αυτή τη μοναδική ημέρα, τιμάμε τη μνήμη χιλιάδων μαρτύρων, των οποίων οι προσπάθειες κατέστησαν δυνατή τη νίκη", δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί.

Η οργάνωση των κούρδων ανταρτών της Συρίας έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η δύναμη αυτή άρχισε την τελική μάχη όπως την αποκαλούσε για την εκδίωξη του ΙΚ από το πρώην προπύργιό του στη Μπαγκούζ μετά την απομάκρυνση από το χωριό αυτό χιλιάδων αμάχων και την εκδίωξη τζιχαντιστών μαχητών.

Το Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε ως φατρία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ αλλά χωρίστηκε στη δική του ομάδα μετά την εμφάνιση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Οι μαχητές εκμεταλλεύτηκαν τη σύγκρουση για να καταλάβουν γη, κατακτώντας τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη στο Ιράκ και την Ράκκα της Συρίας κατά τη διάρκεια μιας αστραπιαίας εκτίναξης το 2014.

Στο απόγειό του ήλεγχε ένα έδαφος τόσο μεγάλο στο Ιράκ και στη Συρία, όσο είναι η Βρετανία ενώ η οργάνωση ευθύνεται για ωμότητες και αιματηρές επιθέσεις και στην Ευρώπη.

Ο ηγέτης του, Αμπού Μπακρ, κήρυξε το «χαλιφάτο» του από το τζαμί της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014, καλώντας υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ενωθούν σε τζιχάντ. Κατά τη διάρκεια της «βασιλείας της τρομοκρατίας», η ομάδα κράτησε εκατομμύρια ανθρώπους ως ομήρους με την ωμή ερμηνεία της ισλαμικής νομοθεσίας. Σκλάβωσε γυναίκες και παιδιά, κατέστρεψε τις αρχαίες πόλεις και κατέγραψε σφαγές και αποκεφαλισμούς σε βίντεο. 

Η αρχή του τέλους ήρθε το 2017 όπου υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες που τελικά οδήγησε το Ισλαμικό Κράτος στην Μπαγκούζ.

Η περιοχή Μπαγκούζ βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη στην πλούσια σε πηγές ενέργειες ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ήταν το τελευταίο σημαντικό έδαφος που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επί σειρά ετών ήλεγχε σημαντικά εδάφη των δύο χωρών.

Τραμπ: Συγχαρητήρια…Καιρός ήταν

Και ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχασε τον τελευταίο θύλακά της στη Συρία.

«Το εδαφικό χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εξαλείφθηκε στη Συρία» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε το 100% των εδαφών που ήλεγχε, η Σάντερς απάντησε "Ναι".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στους δημοσιογράφους χάρτες με τα εδάφη, που κάποτε είχαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές.

«Εδώ είναι το Ισλαμικό Κράτος την Ημέρα των Εκλογών (των προεδρικών εκλογών του 2016) κι εδώ είναι αυτά που έχουμε σήμερα» εξήγησε συγκρίνοντας διαφορετικούς χάρτες, ο δεύτερος εκ των οποίων, που παρουσίαζε την κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, δεν αποτυπώνει την παραμικρή παρουσία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Μπορείτε να κρατήσετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια… Καιρός ήταν» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, μόλις αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, προτού μεταβεί στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο, στη Φλόριντα.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά. Λίγο νωρίτερα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter:

«Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τόσο καλά όσο σχεδόν κανείς άλλος, όμως όλοι εκείνοι που είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους γνωρίζουν ότι έχουν ολοκληρωτικά νικηθεί σε κάθε επίπεδο».

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να θαυμάσετε σε εκείνους, θα προσπαθούν πάντα να προβάλουν μια αναλαμπή μοχθηρής ελπίδας, αυτοί είναι όμως οι χαμένοι που μόλις που αναπνέουν» συμπλήρωσε.

«Σκεφτείτε το προτού καταστρέψετε τη ζωή σας και εκείνη των οικογενειών σας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Φωτογραφίες: Reuters