Μέι: Δεν έχω στήριξη να φέρω το Βrexit στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 20:06 Μέι: Δεν έχω στήριξη να φέρω το Βrexit στη Βουλή

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες σε περίπτωση "μη συμφωνίας"

Πως δεν υπάρχει έδαφος για να επανέλθει σε μια τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία του Brexit, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι σε μια σημαντική παραδοχή κάτω από τις πιέσεις που δέχεται ώστε να παραιτηθεί

Δεν δόθηκε καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο  μάλιστα όπως ανακοινώθηκε η τερέζα Μέι θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί.

Παραδέχθηκε πως δεν έχει ακόμη επαρκή υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία της για το Brexit, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε ωστόσο ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit. «Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.

Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντί να προσπαθεί να επανεφέρει απαράλλακτη την συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η Τερέζα Μέι) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι είχε επίσης επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, 'Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Σε σημερινή ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν) , απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση. «Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών» απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πως βλέπει η Τερέζα Μέι την συγκεκριμένη κίνηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει αργότερα σήμερα στη Βουλή η Τερέζα Μέι.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων, όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι στο ότι μια αλλαγή επί της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν είναι επιλογή», δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές  

Κομισιόν: Είμαστε προετοιμασμένοι 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή" στις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου. Προβλέπει, μεταξύ δύο επιλογών, μια αναβολή του διαζυγίου για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο, αντί για την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

"Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη", δηλώνει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

"Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ", προειδοποιεί η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".

Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της ΕΕ.

Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11 όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.

Γιοχάνες Χαν: Δεν βλέπει επιπτώσεις σε περίπτωση ανατροπής της Μέι

Δεν πιστεύει πως σε περίπτωση ανατροπής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα υπάρξουν αποφασιστικές επιπτώσεις στη διαδικασία του Brexit, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, απαντώντας, ταυτόχρονα, με ένα "όχι" στην ερώτηση εάν θα άλλαξε κάτι με ένα νέο πρωθυπουργό στο Λονδίνο.

Για την περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit, "έχουν γίνει από ευρωπαϊκής πλευράς όλες οι προετοιμασίες", ανέφερε ο προερχόμενος από το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας ότι θα νικήσουν οι λογικοί και θα υπάρξει ένα συντεταγμένο "διαζύγιο" ώστε κατόπιν να μπορεί να γίνει επεξεργασία των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γιοχάνες Χαν επέρριψε στη βρετανική κυβέρνηση όλες τις παραλείψεις σε σχέση με το Brexit, σημειώνοντας πως το Brexit είναι ένα παράδειγμα "για το πώς οι λαϊκιστές προετοίμαζαν επί χρόνια το έδαφος, για το πώς δεν υπήρξε αντίδραση και για το πώς δεν λέγεται ότι υπήρξαν ψέμματα", ενώ, κατά την άποψή του, αυτή "η καταστροφική επιρροή των λαϊκιστών πρέπει να αποτελέσει ένα δίδαγμα για το μέλλον".

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεραμύνθηκε της μερικής αναστολής της συμμετοχής του κόμματος FIDESZ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως προσωρινή λύση πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις εκλογές, στων οποίων το επίκεντρο, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται η περαιτέρω προώθηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ο ίδιος χαιρέτισε ως "πολύ ισορροπημένη ομάδα" το τριμελές "συμβούλιο σοφών" που διόρισε το ΕΛΚ για να εξετάσει την παραπέρα στάση του απέναντι στο FIDESZ, και στο οποίο συμμετέχει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του Αυστριακού Λϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος θεωρείται στενός φίλος του Βίκτορ Όρμπαν.

Η αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση (2000 έως 2006) του Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, είχε αποτελέσει το 2000 αντικείμενο διερεύνησης από ανάλογη "επιτροπή σοφών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε μάλιστα επιβάλει οκτάμηνες κυρώσεις στην κυβέρνηση στη Βιέννη.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Γιοχάνες Χαν άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα ως προς το μέλλον του προσωπικά, έπειτα από τις Ευρωεκλογές του Μαίου και έπειτα από τον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

φωτό REUTERS

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση