Ηττα Ερντογάν σε Αγκυρα & Σμύρνη, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 10:03 Ηττα Ερντογάν σε Αγκυρα & Σμύρνη, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση ερίζουν για το τελικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη.

Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες αποτελούσαν εκλογές δημοψήφισμα για το AKP αλλά και τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο. Το κόμμα του επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες, χάνοντας την Άγκυρα,τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τα Αδανα ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη.  Στην Αγκυρα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε 47,06% ενώ CHP 50,90%.

Εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη το θρίλερ συνεχίζεται. Πού καταλήγει ο δήμος; Στο κόμμα του Ερντογάν ή στην αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Αμφότεροι υποστηρίζουν πως νίκησαν με μικρή διαφορά. Πάντως, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν να έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. Η διαφορά πάντως που δίνεται μέχρι στιγμής είναι στις 4.000 ψήφους με το ΑKP να συγκεντρώνει 48,70% και το CHP 48.05%.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

«Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους σύρους κούρδους αντάρτες.

Ωστόσο, το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Μετά τις δηλώσεις Ερρντογάν και Γιλντιρίμ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έσπευσε να διαβεβαιώσει πως ουδεμία αντίφαση υπάρχει ανάμεσα στα σχόλια που έκανε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας και την ανακήρυξη της νίκης από μέρους του Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου το περιθώριο της διαφοράς που έχει από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της είναι τόσο μεγάλο που το αποτέλεσμα είναι μαθηματικά αδύνατον να ανατραπεί.

Mήνυμα από την Μοody's

Η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού, κρίνει σε ανακοίνωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Παράλληλα, η νέα υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και ποια πολιτική θα εφαρμόσει για την ύφεση επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω φυγής κεφαλαίων, προσθέτει ο οίκος και σημειώνει πως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών πιθανόν θα καθορίσουν την πολιτική της Άγκυρας ως προς τα μακροοικονομικά.  

 

 

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση