Ιστορική στιγμή: Ο πρόεδρος της Βουλής της Βρετανίας ψήφισε για 1η φορά μετά από 26 χρόνια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 23:18 Ιστορική στιγμή: Ο πρόεδρος της Βουλής της Βρετανίας ψήφισε για 1η φορά μετά από 26 χρόνια

Χρήση της λεγόμενης «αποφασιστικής ψήφου» έκανε για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία. 

Ο Τζον Μπέρκοου, χρησιμοποίησε την ψήφο του, για να «σπάσει» την ισοπαλία σε μια ισόπαλη ψηφοφορία σχετικά με το αν θα γίνονταν νέες διερευνητικές ψηφοφορίες για το Brexit την ερχόμενη Δευτέρα. 

Οι ψήφοι ήταν μοιρασμένες 310 έναντι 310, με τον Μπέρκοου να παίρνει τον λόγο και να συντάσσει την ψήφο του με τα «Όχι», μπλοκάροντας την σχετική διαδικασία. Ο πρόεδρος της Βουλής στη Βρετανία, δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιεί την ψήφο του, καθώς από τον κανονισμό καλείται να είναι «ουδέτερος». 

Καταθέτοντας την ψήφο του ο ίδιος την αιτιολόγησε λέγοντας πως από θέση αρχής οι σημαντικές ψηφοφορίες δεν γίνεται να περνούν παρά μόνο με πλειοψηφία, γι αυτό και συντάχθηκε με τα «Όχι». 

Πότε χρησιμοποιήθηκε το προνόμιο του Προέδρου

Το συγκεκριμένο προνόμιο του προέδρου, χρησιμοποιήθηκε επτά φορές μεταξύ 1974 και 1979. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε, ήταν στις 22 Ιουλίου του 1993 κατά την ψηφοφορία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν και η ψηφοφορία ήταν ισόπαλη με 317 ψήφους για κάθε πλευρά. Τότε η Μπέτι Μπούθροϊντ πήρε θέση, κρίνοντας την ψηφοφορία υπέρ της Συνθήκης. Λίγο αργότερα αποδείχτηκε ότι η ψήφος της τελικώς δεν χρειαζόταν καθώς η καταμέτρηση δεν είχε γίνει σωστά και η κυβέρνηση είχε κερδίσει την ψηφοφορία για μια ψήφο.

reader.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση