«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας με απειλές και τελεσίγραφα για τους ρωσικούς S-400

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 11:39 «Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας με απειλές και τελεσίγραφα για τους ρωσικούς S-400

Άγνωστες οι συνέπειες από την κόντρα για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος με την Άγκυρα να φτάνει μέχρι του σημείου να κατηγορήσει για «fake news» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λεκτικός πόλεμος με εκατέρωθεν απειλές και τελεσίγραφα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία με την Άγκυρα να προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να υποβαθμίσει την κόντρα για την συμφωνία αγοράς των ρωσικών S- 400.

«Η Τουρκία πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για να διαπιστώσουν ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 δεν αποτελούν απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ» , όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μάικλ Πομπέο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «Τουρκία και ΗΠΑ διεξήγαγαν εποικοδομητικές συνομιλίες στις 3 Απριλίου, κατά τις οποίες συζήτησαν τις προκλήσεις στις σχέσεις τους».

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Πομπέο σχετικά με τις προκλήσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου στο Twitter μετά τη συνάντησή τους. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», οι συνομιλίες των δύο πολιτικών ανδρών διήρκεσαν 40 λεπτά.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον έριξε «λάδι στη φωτιά» για τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κατηγορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι διαδίδει «fake news» τονίζοντας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε το ζήτημα των S-400 από τον Μάικ Πομπέο.

Το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πομπέο με τον Τσαβούσογλου συμπεριλάμβανε «ζητήματα που δεν εθίγησαν» στη διάρκεια της συνομιλίας τους, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι επιχρηματολογώντας ότι η ανακοίνωση «προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντησή τους».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επίμαχο θέμα της αγοράς των S-400 ήταν ένα από αυτά που συζήτησαν Πομπέο και Τσαβούσογλου.

Τα πρώτα «πυρά» είχαν εκτοξευτεί από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, που άστραψε και βρόντηξε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει, εάν θέλει να παραμείνει βασικός εταίρος της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία της ανθρωπότητας ή εάν θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας».

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας στέλνοντας το δικό της τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Ουάσινγκτον και ζητώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες στη Συρία που αγωνίστηκαν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν: εάν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό την άμυνα του ΝΑΤΟ ενάντια στους εχθρούς του», ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι στο Twitter.

Όπως αναφέρει το CNN, εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την Τουρκία από την αγορά των ρωσικών S-400, τότε η Άγκυρα όχι μόνο θα χάσει την απόκτηση 100 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, αλλά και οι τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του αεροσκάφους θα δουν τις ευκαιρίες τους να εξανεμίζονται.

πηγή: protothema.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση