Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nellie Bly: 151 χρόνια από τα γενέθλια της διάσημης δημοσιογράφου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 17:22 Nellie Bly: 151 χρόνια από τα γενέθλια της διάσημης δημοσιογράφου
Στα 151 χρόνια από τη γέννηση της δημοσιογράφου Elizabeth Jane Cochran, γνωστής ως Nellie Bly (5 Μαϊου 1864) σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ, αφιερώνει σήμερα το doodle της η Google.
 
Η Elizabeth, που ήταν κόρη ενός εργάτη που δούλευε σ' ένα μύλο, είναι, όμως, περισσότερη γνωστή με το ψευδώνυμο της, ως Νellie Bly. Το 1889 κατάφερε να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε 72 ημέρες. Όλη τη ζωή της, αψήφησε τα στερεότυπα για την γυναίκα εκείνης της εποχής: Aμφισβητούσε τα πάντα, μιλούσε για τους προνομιούχους, για τους αβοήθητους ανθρώπους, καθώς και για τις μειονότητες.

Η πρώτη δημοσίευση της Nellie Bly, το 1880, ήταν μια απάντηση σε ένα περιφρονητικό άρθρο με τον τίτλο «Σε ποια θέματα είναι καλές οι γυναίκες» σε μια στήλη της τοπικής εφημερίδας «Pittsburg Dispatch», στο οποίο αναφερόταν οι ότι γυναίκες δεν θα έπρεπε να εργάζονται και ότι η θέση τους θα έπρεπε να είναι μόνο στο σπίτι.
Απαντώντας στο άρθρο, η Nellie Bly υποστήριζε με έμφαση πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να είναι αυτάρκεις, καθώς και ανεξάρτητες. Ο εκδότης της εφημερίδας εντόπισε την νεαρή συγγραφέα και την προσέλαβε ως δημοσιογράφο. Το ψευδώνυμο της προέκυψε από ένα τραγούδι του μουσικοσυνθέτη, Stephen Foster.
Στην εφημερίδα του Pittsburg καθώς και στην «New York World», που ανήκε στον Joseph Pulitzer, η Nellie Βly «έφτιαξε» το όνομα της, γράφοντας καυστικές ιστορίες. Για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, η ίδια επισκέφθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το νησί BlackWell, όπου βρισκόταν ένα φρενοκομείο για γυναίκες, προκειμένου να καταγράψει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν να γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Δέκα ημέρες σ'ένα τρελόσπιτο» (Ten Days in a Mad-House), το οποίο την έκανε ιδιαίτερα διάσημη.
 

Ωστόσο, η Βly είναι περισσότερη γνωστή για το ταξίδι που πραγματοποίησε σ' όλο τον κόσμο. Εμπευσμένη από τον Phileas Fogg, τον πρωταγωνιστή του περίφημου μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», η Nellie Bly απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 1899, αποφασισμένη να καταρρίψει το χρόνο του Fogg. Ταξιδεύοντας με ατμόπλοια και ιστιοφόρα, η Nellie Bly έστελνε κείμενα στην εφημερίδα από την πρόοδο που έκανε στην αποστολή της, ως πραγματική ανταποκρίτρια. Αντί να κάθεται άπραγη,παρατηρώντας μόνο τα μέρη που επισκεπτόταν, η ίδια λάμβανε πάντα μέρος σε συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι εκείνην την εποχή, οι δημόσιοι χώροι ήταν μόνο για άνδρες.
Έτσι, λοιπόν, η Google αποφάσισε να τιμήσει την δημοσιογράφο με κάτι ξεχωριστό, ζητώντας από την τραγουδίστρια Karen 0 του συγκροτήματος Yeah Yeah Yeahs να συνθέσει ένα τραγούδι. Με τους στίχους της Karen, η Google έφτιαξε ένα βίντεο, γιορτάζοντας την ζωή και το μύθο της Nellie Bly.
 

Στο βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού και 20 δευτερολέπτων, απεικονίζονται εφημερίδες, οι οποίες σχίζονται, διπλώνονται και τσαλακώνονται, καθώς ξεδιπλώνονται τα κείμενα που έγραψε η Nellie. Δεδομένου ότι οι εικόνες του βίντεο είναι ως επί το πλείστον μαυρόασπρες, λόγω της εποχής, η Google πρόσθεσε και ζωντανά χρώματα που αντιπροσεύουν την ενέργεια καθώς και την φιλελεύθερη στάση της.

Δείτε το βίντεο: 
 


Διαβάστε περισσότερα εδώ
 
newsit.gr