Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη – 2 Ιουνίου η πιθανή ημερομηνία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 11:18 Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη – 2 Ιουνίου η πιθανή ημερομηνία

Για το θέμα των νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θα πάρει απόφαση το Ανώτατο Συμβούλιο των Εκλογών στην Τουρκία που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς πρόκειται για μια πόλη που αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας για την Τουρκία και θέλει να την έχει υπό τον έλεγχό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, κατά την αναχώρησή του για τη Ρωσία στο αεροδρόμιο έκανε λόγο για νοθεία μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία. «Στην Κωνσταντινούπολη των 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τον αέρα και να πανηγυρίζει πως κέρδισε τις εκλογές. Θεωρώ πως μια τόσο μικρή διαφορά δεν ηρεμεί τον λαό. Έχουμε αποδείξεις για το τι είδους νοθεία έχε γίνει. Έδειξαν ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας κάτι οικόπεδα, άδεια κτίρια και μετά πήγαν και ψήφισαν. Δεν υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο», ήταν τα λόγια του.

Ο Ερντογάν, εξάλλου, είναι εξοργισμένος με την κομματική του οργάνωση και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, ενώ ήταν μια εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη δεν επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στις 12 Απριλίου υπάρχει σύσκεψη όπου εκεί θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις με τα αίτια της ήττας στις εκλογές. Ο Ερντογάν πέρα από τη νοθεία, κατηγορεί στελέχη του ότι δεν φύλαγαν τις κάλπες όπως θα έπρεπε.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο πολιτικό λάθος προέβη ο Εκρέμ Ιμάμογλου προκαλώντας αντιδράσεις. Πήγε στο μαυσωλείο του Κεμάλ πριν πάρει το χρίσμα και υπέγραψε ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός αυτό ενόχλησε όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και κάποιους μέσα στο κόμμα του. Τόσο ο δήμαρχος Άγκυρας όσο και αυτός της Σμύρνης πρώτα πήραν το χρίσμα και μετά υπέγραψαν.

Επιχείρηση της αστυνομίας σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης

Η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση στην περιοχή Μπουγιουκτσεκμετσέ της Κωνσταντινούπολης, όπου το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι υπήρξε εκτεταμένη απάτη πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η επιχείρηση άρχισε σήμερα το πρωί, ανέφερε η εφημερίδα Sabah. Η αστυνομία επισκέφθηκε τις διευθύνσεις που οι ψηφοφόροι υποτίθεται πως καταχωρήθηκαν παράνομα, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να διερευνήσει πλήρως μια «εγκληματική επιχείρηση» στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, που κέρδισε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρεμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Ο Ερντογάν είπε ότι η κλοπή είχε πραγματοποιηθεί στις εκλογές.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε ότι η απάτη των ψηφοφόρων είχε διαπραχθεί στην Μπουγιουκτσεκμετσέ με την εγγραφή 11.186 ψηφοφόρων που δεν κατοικούσαν εκεί.

Απερρίφθη αίτημα του AKP για επανακαταμέτρηση σε 31 περιφέρειες

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) απέρριψε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι σε 31 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ένα μέλος της σήμερα, όμως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) δεσμεύθηκε να αμφισβητήσει την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του AKP στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ο Ρετζέπ Οζέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή συμφώνησε να πραγματοποιηθεί επανακαταμέτρηση σε 51 κάλπες σε 21 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

Αμέσως ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ επεσήμανε ότι το κόμμα του θα αμφισβητήσει την απόφαση της YSK να απορρίψει την επανακαταμέτρηση.

«Είναι αδιανόητο ότι ελήφθη μια τέτοια απόφαση την ώρα που υπάρχουν τόσες παρατυπίες. Θα απευθυνθούμε για μια ακόμη φορά στην YSK», τόνισε ο Γιαβούζ στο Twitter.

Το AKP έχει επίσης ζητήσει την ακύρωση των εκλογών στην περιφέρεια Μπουγιουκτσεκμετσέ, όμως η YSK δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το θέμα, επεσήμανε ο Οζέλ. Η επανακαταμέτρηση συνεχίζεται σε άλλες περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση