Die Welt: Φυλλορροεί η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 14:53 Die Welt: Φυλλορροεί η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η εφημερίδα σημειώνει ότι από τις αρχές του χρόνου πέρασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχεδόν 5.500 μετανάστες.

"Από τη Βαλκανική οδό δεν έρχονται πλέον Σύροι στην Ευρώπη, αλλά κυρίως Αφγανοί", γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Die Welt, που κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: "Μετανάστες στη Βαλκανική Οδό: Φυλλορροεί η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι από τις αρχές του χρόνου πέρασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχεδόν 5.500 μετανάστες από τους οποίους το 11,6% ήταν Σύροι, ενώ σχεδόν οι μισοί (47,1%) ήταν Αφγανοί. Όταν το 2016 υπογράφηκε η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ξεπερνούσαν τις 173.000, από τους οποίους το 47% ήταν τότε Σύροι και το 24% Αφγανοί.

Τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και γερμανικοί κύκλοι ασφαλείας είναι θορυβημένοι από το υψηλό ποσοστό αφγανών μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, ειδικοί του γερμανικού Κέντρου Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (GASIM) ενημέρωσαν σχετικά την καγκελαρία στην εβδομαδιαία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Καγκελαρίας και οι επικεφαλής των αρχών ασφαλείας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο από την Αθήνα τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί οπωσδήποτε για την επιστροφή των Αφγανών στην πατρίδα τους. Αναφέρει επίσης ότι "δεν είναι εφικτή μια σημαντική άνοδος του ποσοστού επιστροφής μεταναστών το 2019". Ως βασικός λόγος αναφέρεται η "μεγάλη μείωση των μεταναστών από τη Συρία" και η άνοδος προσφύγων από το Αφγανιστάν, τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και το Ιράκ, οι οποίοι επειδή "χρήζουν προστασίας επαναπροωθούνται σε ένα ελάχιστο ποσοστό στην Τουρκία".

Το διπλωματικό  έγγραφο προτείνει τέλος επαφές με το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης με σκοπό τη συνεργασία για την επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους».

Πηγή: DW, thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση